În viitor, cafeaua ar putea deveni o băutură extrem de rară, scrie Digi 24. Din cauza schimbărilor climatice, a bolilor şi defrişărilor, 60% din soiuri sunt pe cale de dispariţie. Specialiştii estimează că, în curând, producţia de cafea va scădea drastic, ceea ce va duce la colapsul unei industrii de miliarde de dolari.

Nu există un mod ideal de a prepara cafeaua. Espresorul o face să fie mai aromată, iar ibricul îi oferă un gust mai intens.

„Cafeaua la ibric, stând foarte mult – 3-4 minute în apă la infuzat – o să elibereze în apă absolut toate substanțele prin această metodă eliberează absolut tot ce conține bobul de cafea”, afirmă Cătălin Grigoraş, director comercial cafea.

Cea mai consumată cafea e cea din boabe Arabica, doar că producţia din acest soi ar urma să scadă cu 25%, până în 2050. Cauza e seceta provocată de încălzirea globală, dar şi de defrişări.

„Sunt două varietăți mari care se cultivă în lume, arabica care reprezinta cam 70% din producția mondială din cafea robusta care e undeva la 20-25. Arabica crește la altitudine mai mare, mai greu de cultivat mecanizat. O mare parte din lucrări sunt făcute manual, deci destul de greu”, spune Cătălin Grigoraş, director comercial cafea.

Nu este singurul tip de cafea pe cale de dispariţie. Cercetătorii spun că 75 dintre cele 124 de soiuri de cafea cunoscute sunt în pericol. O veste proastă pentru români – 90% dintre ei beau cel puţin o cafea pe zi.