Pădurile României se întind pe aproape 7 milioane de hectare. Cele în care s-a intervenit minor, de pildă parcurile naturale sau siturile Natura 2000, se întind pe o jumătate de milion de hectare. Puţin peste 100 de mii de hectare sunt intacte, potenţial virgine. Însă numai 30 de mii sunt declarate oficial astfel.

Ca să fie introdusă în registrul pădurilor virgine, o zonă forestieră trebuie să se fi format natural şi să nu aibă mai mult de 5 copaci tăiaţi pe hectar. Nişte criterii absurde, spun cei care militează pentru mediu şi care cer ca toate pădurile intacte, inclusiv cele în care omul are acces, să fie declarate virgine. Asta ca să fie interzisă defrişarea.

Activiştii se plâng însă că s-au lovit de rezistenţă puternică a funcţionarilor de mediu timp în care zone unice au fost şterse de pe faţa pământului. Un exemplu vine din munţii Făgăraş, unde hectare întregi au fost tăiate. Din fericire, încă exista păduri care pot fi salvate.

Asociaţiile de mediu spun că au încercat aproape 15 ani să convingă autorităţile din România să introducă mii de hectare în registrul pădurilor virgine. Ceea ce oferă protecţia supremă: nicio drujbă nu mai are voie să se atingă de copacii seculari.

„Dacă încălcarea normelor UE continuă fără consecinţe, întreagă reţea Natura 2000 este slăbită. Drama continuă a naturiii sălbatice din România este printre cele mai grave din Europa, şi în acelaşi timp cel mai puţin recunoscută”, a declarat Gabriel Schwaderer, director executiv, Euronatur.