Unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale este pe cale să se schimbe. Tot ce mai lipseşte pentru ca legea să ajungă pe masa preşedintelui este un vot în plenul Camerei Deputaţilor.
Unul dintre cele mai populare programe guvernamentale, “Prima Casă”, a primit o serie de modificări şi va fi redenumit “O familie, o casă”. Proiectul legislativ privind noul program a fost deja adoptat de către Senat şi este acum propus pentru adoptare în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Noua formă a programului se va putea aplica, cel mai devreme, începând cu anul 2020.
Cei interesaţi vor putea accesa, ca şi până acum, credite garantate de stat pentru construirea sau achiziţia unei locuinţe. Principala modificare priveşte veniturile beneficiarilor programului. Persoana care doreşte un credit nu trebuie să depăşească un venit net de 4.500 de lei, singur sau împreună cu soţul/soţia. Venitul maxim acceptat creşte în cazul în care familia are unul sau mai mulţi copii, mai exact până la 7.000 de lei venit net.
Locuinţa propusă pentru cumpărare nu poate depăşi valoarea de 70.000 de euro, iar valoarea finanţării garantate va fi de cel mult 66.500 de euro. Avansul minim este de 5% din preţul de achiziţie a locuinţei sau de construcţie. Familiile cu un copil beneficia de o reducere a ratei dobânzii creditului cu 0,5%, iar familiile care au doi sau mai mulţi copii vor beneficia de o reducere cu 1%.
O altă restricţie privind programul “O familie, o casă” priveşte deţinerea unei case. Astfel, cei interesaţi pot aplica doar dacă nu deţin sau nu dobândesc pe durata desfăşurării contractului mai mult de jumătate dintr-o altă locuinţă aflată la oraş. Excepţie vor face locuinţele dobândite prin moştenire.