Dispare o taxă din România. Decizia luată de Guvern pentru zeci de mii de români, azi, 28 martie

Guvernul României

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Dispare o taxă din România! Decizie luată de Guvernul de la București, azi, 28 martie 2024. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut marele anunț așteptat de mulți români.

Dispare taxa pe soare

Dispare taxa pe soare! Potrivit lui Sebastian Burduja, ministrul Energiei, actuala schemă de compensare și plafonare a oferit românilor al patrulea cel mai ieftin gaz din UE și a cincea cea mai ieftină energie electrică.

Prin propunerea de astăzi, 28 martie 2024, se dorește optimizarea acestei scheme, luând în considerare scăderile de pe piață la energia electrică și gazele naturale. România are cel mai mic preț al energiei electrice din regiune pe piața angro și unul dintre cele mai mici din UE.

Investițiile realizate încep să se reflecte și pe piețe. Este esențial să se reflecte și în facturile românilor. Aceasta este și o pregătire pentru perioada de după 2025. Furnizorii vor oferi oferte corecte pentru consumatorii finali.

Conform promisiunilor făcute, în timpul ședinței de guvern, s-a propus abrogarea posibilității de impunere a unei taxe pe soare și a articolului care, începând cu 2026, ar fi oferit posibilitatea ANRE de a impune o taxă prosumatorilor.

În prezent, există peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de peste 1500 MW.

„Am propus abrogarea posibilității impunerii acelei taxe pe soare, abrogarea articolului care din 2026 ar fi dat, eventual, posibilitatea ANRE să impună o taxă prosumatorilor.

Încurajăm fenomenul prosumatorilor, sunt astăzi peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de peste 1.500 MW”, a precizat ministrul Energiei.

Sebastian Burduja / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Calin

Taxa pe soare putea fi introdusă în 2026, în anumite condiții

După ce Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) a cerut Guvernului de la București să elimine prevederile legale care ar permite ANRE să impună taxe asupra autoconsumului prosumatorilor, Executivul și ANRE au susținut oficial că „taxa pe soare” ar putea fi introdusă doar din 2026, dacă puterea instalată a prosumatorilor din România va reprezenta 8% din puterea totală instalată în țară.

Nu este normală taxa pe soare nici acum, nici în 2026

Totuși, această afirmație a fost respinsă ca fiind inexactă, deoarece OUG prevede că cei care au beneficiat de finanțare (prin programe precum Casa Verde, Electric UP etc.) și cei cu o putere de peste 30 kW pot fi supuși taxării în orice moment printr-un ordin ANRE.

Promovarea ideii că taxarea autoconsumului din 2026 este normală, dacă puterea atinge 8% este considerată o acțiune agresivă și nejustificată împotriva prosumatorilor. Nu este justificat să se impună taxe asupra autoconsumului nici acum, nici în 2026, indiferent de puterea instalată.

O altă „informare eronată” vehiculată de autoritățile locale a fost ideea că introducerea „taxei pe soare” este o obligație a României de a transpune o directivă europeană.

„ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor. Ca să poţi obţine certificatul de racordare ca prosumator este nevoie să adaugi suplimentar un tablou sigilabil cu siguranţe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului.

În unele cazuri acest contor a fost deja instalat. Prosumatorii plătesc în plus pentru aceste echipamente fără să aibă beneficii sau să fie informaţi de rolul acestui contor pe autoconsum. De ce se instalează contoare suplimentare pentru măsurarea autoconsumului dacă Guvernul şi ANRE nu intenţionează să aplice ‘taxa pe soare’?”, se menţionează în comunicatul de presă al APCE.