Dispariția TikTok?! Există posibilitatea ca, în curând, TikTok să dispară de pe dispozitivele iPhone și Android. Acest lucru ar putea avea consecințe semnificative la nivel global. Totul este orchestrat de americani. Ce vrea SUA?
Dispariția TikTok?! Parlamentarii americani forțează ByteDance să vândă TikTok
Recent, un grup de parlamentari din Statele Unite a propus o nouă lege. Aceasta ar impune ByteDance să vândă platforma TikTok, asigurând astfel continuitatea aplicației pe teritoriul american.
Proiectul de lege poartă numele de „Legea de protecție a americanilor împotriva aplicațiilor controlate de adversari străini”.
Conform acestuia, magazinelor de aplicații și serviciile de găzduire web din Statele Unite li s-ar putea interzice să ofere TikTok spre descărcare sau să furnizeze servicii pentru platformă, cu excepția cazului în care TikTok se separă de compania mamă, ByteDance.
Această propunere legislativă este cea mai recentă într-o succesiune de eforturi întreprinse de către parlamentarii din Statele Unite și alte autorități pentru a interzice sau a impune vânzarea aplicației.
În anul 2020, Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite, a dorit forțeze vânzarea TikTok. Totuși, demersul său nu a avut sorți de izbândă. În aceeași direcție, și administrația Biden a exercitat presiuni pentru a determina o separare. De curând, în Montana, un judecător federal de district a blocat o inițiativă de interzicere a aplicației.
Totuși, noua propunere legislativă, inițiată de un grup de parlamentari din Camera Reprezentanților, vine cu o abordare distinctă.
ByteDance ar beneficia de un termen de șase luni pentru a încheia vânzarea TikTok înainte ca restricțiile referitoare la disponibilitatea aplicației în magazinele de aplicații să fie implementate.
Pe lângă aceasta, proiectul de lege ar impune TikTok și altor aplicații să ofere utilizatorilor o replică a datelor lor. Datele ar fi oferite într-un format care poate fi transferat către aplicații rivale.
Shou Chew, CEO-ul TikTok, nu crede că noua lege ar rezolva problema
Conducerea TikTok argumentează că această măsură nu ar soluționa în totalitate situația. Potrivit CEO-ului TikTok, Shou Chew, separarea nu ar soluționa complet îngrijorările autorităților cu privire la datele utilizatorilor americani.
În conformitate cu strategia propusă, datele utilizatorilor americani ar fi izolate pe servere localizate în Statele Unite, în timp ce oficialii guvernamentali ar avea posibilitatea să monitorizeze auditurile codului sursă al TikTok și alte aspecte ale activităților desfășurate.
Organizații precum Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU) și alte grupuri pentru protecția drepturilor digitale au exprimat critici cu privire la inițiativele autorităților de a interzice TikTok.
Într-o declarație legată de proiectul de lege, ACLU a argumentat că propunerea încalcă constituția și ar putea încălca libertatea de exprimare.
La rândul său, Institutul non-profit Knight First Amendment de la Universitatea Columbia și-a exprimat propriile preocupări.
„Congresul poate proteja intimitatea și securitatea datelor fără a le interzice americanilor accesul la una dintre cele mai populare platforme de comunicare din lume”, a transmis directorul executiv al organizației, Jameel Jaffer.