Aderarea la Schengen a României pare să nu se petreacă în acest an. Austria insistă că spatiul de liberă circulaţie nu functionează si trebuie luate măsuri. În replică, presedintele Klaus Iohannis a luat atitudine împotriva cancelarului Karl Nehammer.

Șeful statului a susținut că este puțin deprimant că de la Viena auzi ca și cum o placă s-ar fi stricat, argumentele sunt cel puțin străvezii. Replica lui Iohannis vine după ce cancelarul Austriei a spus că extinderea Schengen nu poate avea loc în acest moment.

Argumentele lui Iohannis în favoarea intrării în Schengen

Klaus Iohannis a ținut să arate că granița exterioară a UE trebuie consolidată. El a spus că România a făcut acest lucru demult.

„Granița noastră este granița externă a Uniunii și o protejăm foarte bine”, a comentat președintele României.

Un lucru clar pare, însă, că s-a desprins. Un vot pentru aderarea la Spatiul Schengen ar fi oportun doar în momentul în care tara noastră ar avea sprijin din partea tuturor statelor membre.

Karl Nehammer
Karl Nehammer/SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Motivul pentru Austria nu poate renunţa

Cunoscutul analist Cristian Pîrvulescu a arătat că Austria nu poate renunţa. Motivul este legat de faptul că partidul cancelarului Nehammer va avea de pierdut.

„Această politică care a transformat România şi Bulgaria în victime a dus la câştiguri electorale. Nu vor renunţa în niciun caz la aceste puncte de vedere”, a spus Pîrvulescu, citat de observatornews.ro.

Spatiul Schengen trece printr-o criză fără precedent. 11 state membre au reintrodus controale la frontiere. Despre acest aspect a vorbit și Klaus Iohannis. El a spus că vrem să întrăm într-un acord care nu mai funcționează.

Președintele a subliniat că, din cauza migrației, foarte multe state și-au închis granițele.

Cristian Pîrvulescu a dezvăluit planul lui Vladimir Putin

Cristian Pîrvulescu a spus, la rândul său, că fără libertatea de mişcare şi fără libertatea comerţului pe care o presupune Spaţiul Schengen, UE va începe, încetul cu încetul, să se dezintegreze.

„Ceea ce, până la urma, este şi planul lui Vladimir Putin”, a opinat cunoscutul politic.

Europarlamentarii români cer însă despăgubiri din partea Austriei. România ar fi pierdut 2% din PIB de când Austria se opune intrării noastre în Schengen. Vlad Gheorghe, europarlamentar USR, a arătat că despăgubirile de 11 miliarde de euro pentru fiecare an pe care noi nu l-am petrecut în Schengen, trebuie să îi convingă.

Între timp, Guvernul Italiei, condus de Giorgia Meloni, a cerut oficial suspendarea Tratatului Schengen. O decizie importantă pentru România ar urma să se ia la începutul lunii decembrie.