Aderarea la Schengen a României pare să nu se petreacă în acest an. Austria insistă că spatiul de liberă circulaţie nu functionează si trebuie luate măsuri. În replică, presedintele Klaus Iohannis a luat atitudine împotriva cancelarului Karl Nehammer.
Șeful statului a susținut că este puțin deprimant că de la Viena auzi ca și cum o placă s-ar fi stricat, argumentele sunt cel puțin străvezii. Replica lui Iohannis vine după ce cancelarul Austriei a spus că extinderea Schengen nu poate avea loc în acest moment.
Argumentele lui Iohannis în favoarea intrării în Schengen
Klaus Iohannis a ținut să arate că granița exterioară a UE trebuie consolidată. El a spus că România a făcut acest lucru demult.
„Granița noastră este granița externă a Uniunii și o protejăm foarte bine”, a comentat președintele României.
Un lucru clar pare, însă, că s-a desprins. Un vot pentru aderarea la Spatiul Schengen ar fi oportun doar în momentul în care tara noastră ar avea sprijin din partea tuturor statelor membre.
Motivul pentru Austria nu poate renunţa
Cunoscutul analist Cristian Pîrvulescu a arătat că Austria nu poate renunţa. Motivul este legat de faptul că partidul cancelarului Nehammer va avea de pierdut.
„Această politică care a transformat România şi Bulgaria în victime a dus la câştiguri electorale. Nu vor renunţa în niciun caz la aceste puncte de vedere”, a spus Pîrvulescu, citat de observatornews.ro.
Spatiul Schengen trece printr-o criză fără precedent. 11 state membre au reintrodus controale la frontiere. Despre acest aspect a vorbit și Klaus Iohannis. El a spus că vrem să întrăm într-un acord care nu mai funcționează.
Președintele a subliniat că, din cauza migrației, foarte multe state și-au închis granițele.
Cristian Pîrvulescu a dezvăluit planul lui Vladimir Putin
Cristian Pîrvulescu a spus, la rândul său, că fără libertatea de mişcare şi fără libertatea comerţului pe care o presupune Spaţiul Schengen, UE va începe, încetul cu încetul, să se dezintegreze.
„Ceea ce, până la urma, este şi planul lui Vladimir Putin”, a opinat cunoscutul politic.
Europarlamentarii români cer însă despăgubiri din partea Austriei. România ar fi pierdut 2% din PIB de când Austria se opune intrării noastre în Schengen. Vlad Gheorghe, europarlamentar USR, a arătat că despăgubirile de 11 miliarde de euro pentru fiecare an pe care noi nu l-am petrecut în Schengen, trebuie să îi convingă.
Între timp, Guvernul Italiei, condus de Giorgia Meloni, a cerut oficial suspendarea Tratatului Schengen. O decizie importantă pentru România ar urma să se ia la începutul lunii decembrie.