Cheltuielile brokerilor de asigurarea vor crește substanțial de anul viitor, în condițiile în care noua legislație propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) obligă intermediarii să își califice profesional agenții, dar și să separe acționariatul de conducerea executivă. 

Agenții vor fi obligați să participe, în fiecare an, la mai multe cursuri de pregătire și certificare care vor fi organizate de Institutul de Studii Financiare(ISF), iar acest lucru va duce, după cum spun intermediarii consultați de Capital, la o dublare a cheltuielilor suportate de brokeri. Pe de altă parte, brokerii vor fi obligați să își anagajeze directori executivi cu un anumit nivel de pregătire profesională, lucru care va fi, de asemenea, greu de realizat. 

În prezent, având în vedere că sunt afaceri antreprenoariale (cu câteva excepții ale companiilor mari din afara țării) societățile de brokeraj sunt conduse executiv chiar de către fondator sau acționar majoritar, lucru care nu se va mai putea întâmpla din februarie 2018. Aceasta nu este singura noutate pe care ASF, obligat de organismele europene, o aduce de anul viitor în legislația românească. O altă schimbare pe care o parte a brokerilor o văd ca pe un dezastru o reprezintă faptul că băncile, dar și unitățile de service, vor putea funcționa ca intermediari direcți de asigurări. „În prezent, noțiunea de bancassurance este definită destul de strict, iar băncile nu pot vinde asigurări decât din postura de agenți. În noua lege, băncile capătă dreptul de a fi intermediari direcți, exact ca brokerii. Dacă ne gândim și că ASF, sub conducerea lui Mișu Negrițoiu, a susținut de la început că dezvoltarea canalului bancassurance poate fi o soluție, e foarte posibil ca băncile să scoată din joc mulți brokeri. Chiar mai atenți trebuie să fim la service-uri. În măsura în care vor reuși să își pregătească oameni pentru vânzarea de asigurări, în noile condiții legale, ar putea fi o concurență foarte serioasă pe zona asigurărilor, mai ales pe RCA și CASCO“, susține un intermediar cu experiență.

Scenariul negativ înseamnă sfârșit de drum pentru mulți intermediari

Mișu Negrițoiu, actualul președinte ASF, a avut, cel puțin în prima parte a mandatului său, o atitudine foarte ostilă în legătură cu brokerii de asigurare. Negrițoiu a insistat pentru introducerea unor norme precum capital minim de 250.000 de lei pentru brokeri (decizie care a dus la închiderea a sute de intermediari), menționarea comisionului de intermediere pe polița RCA, plafonarea comisionului pentru RCA la 10% sau obligativitatea ca intermediarii să constituie rezerve de 4% din primele intermediate.  Dacă majorarea capitalului și transparentizarea comisionului au fost impuse prin normă, iar plafonarea comisionului în jurul a 10% s-a întâmplat în mod natural, în condițiile introducerii tarifului maxim la RCA, partea cu rezervele nu este, încă valabilă. Dar noua lege o readuce în discuție. 

 

Alături de constituirea unui fond de garantare, rezervele de 4% din valoarea primelor intermediate există la nivel de propunere. Pentru majoritatea brokerilor mici și medii, introducerea unor asemenea măsuri ar însemna închiderea afacerii. „Noi luăm 1% comision pentru RCA vândut camioanelor, de exemplu, și ar trebui să constituim rezerve de 4% din primă pentru acea poliță. Păi ce facem? Venim cu bani de acasă?Dacă ASF va introduce această prevedere în lege, eu cred că cel puțin jumătate din brokeri vor dispărea sau vor fi absorbiți de jucătorii mari. Practic, astfel de măsuri lovesc în principal calitatea pieței brokerajului, în comparație cu firmele de asigurare: concurența extrem de serioasă“, arată un intermediar. 

După ce ASF a decis să impună brokerilor un nivel al capitalui social de cel puțin 250.000 de lei, aproape 250 de intermediari au dispărut de pe piață. Cu toate acestea, cu tot cu activitățile conexe, piața brokerajului în asigurări generează peste 50.000 de locuri de muncă.  Mulți dintre brokerii mici au pereferat să se transforme în agenți și să intre sub umbrela jucătorilor semnificativi, având în vedere că nu puteau susține majorarea de capital cerută. După implementarea IDD este foarte posibil să urmeze o nouă etapă de concentrare a pieței, în condițiile în care interemediari mari, printre care nume importante la nivel internațional, adică Marsh și Aon, se declară interesați să achiziționeze societăți mai mici.