Despărţirea Marii Britanii de Uniunea Europeană ar putea însemna un adevărat şoc pentru cea mai puternică economie de pe bătrânul continent. De ce este Germania într-un mare pericol, în cazul în care negocierile nu merg cum ar trebui?
Uniunea Europeană a împins Regatul Unit la un divorț de 39 miliarde lire sterline pentru a părăsi organizația, dar Germania este una dintre țările cu precădere interesate de asta. Situația se datorează faptului că, în timp ce Regatul Unit s-a opus să plătească o taxă de plecare valorând miliarde de euro, șeful finanțelor UE a avertizat că s-ar putea ca Germania să fie cea care să primească nota. În decembrie 2018, comisarul european de atunci pentru Buget și Resurse Umane, Gunther Oettinger, a lansat un dur avertisment în timp ce Regatul Unit continua să negocieze un acord de retragere. El a spus că cele 27 de țări rămase în organizație vor avea de plătit o notă piperată în cazul în care Regatul Unit nu își achită taxa de divorț de 39 miliarde lire sterline pe care a promis-o.
Tot el a avertizat că numai Germania ar putea vărsa sute de milioane de euro în plus ca să umple ‘gaura‘. Dl Oettinger a subliniat: “Asta depinde de ipoteza ca, în cazul unui Brexit dezordonat, britanicii să fie încă dispuși să-și respecte drepturile și obligațiile în calitate de contribuabili până la sfârșitul anului financiar 2019. Dacă nu, atunci Germania se va trezi în medie cu o sumă de plătit din trei cifre“.
O bună parte din nota de plată pe care Bruxelles-ul o pretinde Regatului Unit acoperă contribuția sa la bugetul UE în timpul perioadei de tranziție, care se încheie la sfârșitul anului 2020. Acum, când Regatul Unit a ieșit din UE și se află pe la mijlocul perioadei de tranziție, s-ar putea ca nota de plată să nu se ridice chiar la 39 miliarde lire sterline.
Ce sumă ar avea, de fapt, de plătit Marea Britanie până în 2060?
Biroul BBC Reality Check și Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR), au estimat că, pe vremea când Brexitul era programat pentru data de 31 octombrie 2019, nota de plată ar fi fost de 32 miliarde lire sterline. În ianuarie, OBR a estimat că nota de plată se plasează sub 30 de miliarde lire sterline, o bună parte din ea trebuind achitată până în anul 2022, iar alte câteva plăți mai puțin importante urmând să fie achitate până în anul 2060, scrie Daily Express.
Președintele francez Emmanuel Macron a sprijinit hotărârea Bruxelles-ului de a parafa legea de divorț. În 2019, el i-a spus lui Boris Johnson că, dacă Regatul Unit încearcă să nu plătească această sumă imensă, s-ar putea ca tratativele să sucombe. El a mai afirmat că plata divorțului poate fi considerată drept o datorie suverană. Țările care nu achită banii împrumutați – cele care au probleme în privința datoriilor suverane – sunt sancționate de piețele internaționale. Neplata unor datorii poate duce la devalorizarea monedei, la o creșetere a costurilor gestionării datoriei naționale și la o rată națională mai scăzută de creditare.
Anul trecut, Boris Johnson a declarat pentru Sunday Times: “Cred că prietenii și partenerii noștri trebuie să înțeleagă că banii vor fi opriți până când vom vedea mai clar calea de urmat. În privința încheierii unui acord bun, banii sunt un mare dizolvant, dar și un mare lubrifiant“.
Dar o sursă apropiată preşedintelui Macron afirmă că o tentativă de eschivare de la respectarea legii va avea “consecințe“. “A nu-ți onora obligațiile de plată înseamnă a nu-ți respecta angajamentele pe plan internațional or, acest lucru este echivalent cu neplata datoriilor suverane, neplată a cărei consecință este binecunoscută“.
Negociatorul-șef de atunci cu privire la Brexit din partea Parlamentului European, Guy Verhofstadt, a răspuns și el cu ostilitate. El a scris următorul mesaj pe Twitter: “Acest lucru nu va afecta numai credibilitatea Regatului Unit ca partener în arena internațională, ci este și un lucru absolut inacceptabil, care contravine opiniilor pe care orice avocat din Regatul Unit le-ar avea pe această temă “.