Disponibilizări în masă la o mare firmă din România. Până la final, 150 de oameni ar putea rămâne şomeri
Disponibilizări în masă în România. Zeci de angajaţi au fost daţi afară de la o importantă firmă din România. Iar disponibilizările nu se vor opri aici. Şi alţi oameni îşi vor pierde locul de muncă, în perioada următoare, tot acolo.
Vorbim despre o firmă care activează în domeniul confecţiilor. Firma este din Odorheiu Secuiesc şi a concediat deja 130 de persoane.
Decizia dureroasă pentru aceşti oameni a fost provocată de scăderea comenzilor. Un alt motiv invocat: creşterea cheltuielilor de personal.
Firma din Odorheiu Secuiesc avea iniţial circa 400 de angajaţi. Jano Edit, şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, spune că s-a vorbit la început despre 254 de angajaţi concediaţi.
Deocamdată, au fost daţi afară 130 de oameni. Cifra maximă a celor disponibilizaţi s-ar putea opri totuşi undeva la 150, adaugă Jano Edit, potrivit observatornews.ro.
Disponibilizări în masă în România. După cum spuneam, motivele invocate pentru concedieri au fost două la număr. Firma a reclamat comenzile în scădere cu peste 60% şi cheltuielile de personale în creştere.
„Motivele care determină concedierea preconizată sunt: «renunţarea din partea clientului principal la cantităţile iniţial contractate pentru anul 2024, reducerea comenzilor de peste 60%, pentru următoarele trei luni».
De asemenea, ei au mai scris că la nivelul anului 2023 cheltuielile de personal s-au ridicat şi, din cauza acestor motive, au fost nevoiţi să ia această decizie”, a precizat reprezentantul AJOFM Harghita.
Cum vor fi ajutaţi oamenii care şi-au pierdut locul de muncă?
Disponibilizări în masă în România. Nu este totuşi o situaţie nouă în industria textilă din România. Periodic, au loc astfel de concedieri în domeniu. Ultima oară, s-a întâmplat asta înainte de pandemie, în 2020, a adăugat Jano Edit.
Angajații care au fost concediați primesc indemnizație de șomaj și au fost informați cu privire la oportunitățile de angajare disponibile la nivel local.
Ei au la dispoziţie şi posibilitatea recalificării. Pot merge la cursurile organizate de AJOFM.
Jano Edit a menționat, de asemenea, că există șanse ca o parte dintre angajații concediați să fie reangajați. Conform datelor statistice, în luna precedentă, AJOFM Harghita a facilitat încadrarea în muncă a 310 persoane înregistrate, dintre care 125 sunt femei.
La finalul lunii februarie, rata șomajului înregistrat în județul Harghita a fost de 4,62%, înregistrând o creștere mică față de luna anterioară.