Preşedintele Traian Băsescu discută la Palatul Cotroceni cu membrii Guvernului pe teme legate de reducerea cheltuielilor bugetare, revizuirea Constituţiei, dar şi de problemele întâmpinate de legea ANI şi legea pensiilor.
Cheltuielile publice din administraţie, cheltuielile sociale, absorbţia fondurilor de la UE, legislaţia achiziţiilor publice, revizuirea Constituţiei, descentralizarea, aplicarea legii ANI şi adoptarea legii pensiilor sunt principalele teme pe marginea cărora preşedintele vrea să se consulte cu miniştrii Cabinetului Boc.
“Legile salarizării şi pensiilor sunt măsuri necesare şi curajoase”, a spus preşedintele. El aşteaptă de la premierul Emil Boc o prezentare a măsurilor luate de Guvern pentru a accelera procesul de ieşire din criză.
Preşedintele a arătat că vrea să ştie punctul de vedere al Guvernului privind procesul de descentralizare. “Toţi am vorbit în campaniile electorale despre descentralizare, atât eu, în calitate de candidat la Preşedinţie, dar şi dumneavoastră, cu partidele pe care le reprezentaţi. În mod egal a vorbit şi opoziţia despre descentralizare. Şi descentralizarea nu apare în mod real şi accelerat”, le-a spus Traian Băsescu membrilor Guvernului.
ANI a fost desfiinţată spre marea veselie a unora
Băsescu a adăugat că pe lângă temele anunţate iniţial vrea să se consulte cu Executivul şi pe tema noii situaţii create de “desfiinţarea legii ANI”.
„Practic, ANI a fost desfiinţată prin hotărârea Curţii Constituţionale. Ea nu mai are atribuţiuni, spre marea veselie a unora şi spre marele deserviciu făcut României. România reuşise să se recredibilizeze în procesul de a elimina clauza de slavgardare pe justiţie şi, pe urmă, în procesul de a diminua timpul de monitorizare în faza în care ne aflăm acum, printre altele, şi prin funcţionarea ANI”, a mai spus preşedintele.
Curtea Constituţională a constatat, săptămâna trecută, că anumite prevederi ale Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate sunt neconstituţionale, inclusiv articolul 13 care stabileşte atribuţiile ANI, respectiv verificarea declaraţiilor de avere şi interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordanţelor sau a nerespectării hotărârilor legale, constatarea incompatibilităţilor şi sesizarea organelor de urmărire penală, dar şi aplicarea sancţiunilor.
Obiectivul Guvernului este cel consacrat de Legea salarizării unitare
Prim-ministrul Emil Boc l-a informat pe preşedinte că obiectivul Guvernului pentru anul 2010 este să reducă cheltuielile de personal de la 9,4% din Produsul Intern Brut la 8,7%. El a susţinut că, din decembrie 2008 până în februarie 2010, cheltuielile de personal s-au diminuat cu 16%.
“Dacă ne raportăm la ceea ce înseamnă decembrie 2008, cheltuielile de personal au scăzut cu 16%, pe sectorul bugetar, raportându-ne la februarie 2010. Obiectivul clar al Guvernului este cel consacrat de Legea salarizării unitare, de a coborî nivelul cheltuielilor publice cu salarizarea, de exemplu, de la 9,4% la 7% în 2015. Pentru aceasta, în 2010 avem o coborâre a nivelului cheltuielilor cu salariile de la 9,4 la 8,7%”, a spus Boc.