Dispozitivele portabile dezvăluie cele mai bune ore de somn
Un nou studiu realizat de Universitatea din Michigan a constatat că, atunci când ciclurile de somn ale oamenilor nu sunt în concordanță cu ceasurile lor interne, sau ritmurile circadiene, acest lucru poate avea efecte drastice asupra stării lor de spirit. Cu toate acestea, somnul atunci când organismul îl așteaptă oferă un impuls puternic stării emoționale și ar putea atenua simptomele asociate cu tulburările de dispoziție.
Autorul principal Daniel Forger, profesor la Departamentul de matematică și director al Centrului Michigan pentru matematică aplicată și interdisciplinară, a declarat că acesta este un factor-cheie pe care îl putem controla.
Impactul ritmurilor circadiene asupra stării de spirit
Cercetarea a fost posibilă, în parte, prin studiul de sănătate a stagiarilor, care lucrează cu sute de medici aflați în primul an de pregătire. Ca parte a studiului, stagiarii completează sondaje de rutină privind starea de spirit, purtând în același timp dispozitive de monitorizare a condiției fizice – Fitbits – care le monitorizează ritmul cardiac, activitatea și obiceiurile de somn.
Forger și echipa sa au dezvoltat algoritmi pentru a evalua datele Fitbit și a extrage informații cantitative despre ritmurile circadiene ale oamenilor, ciclurile lor de somn și cât de bine se aliniază acestea. Prin cuplarea acestor informații cu sondajele zilnice privind starea de spirit din cadrul Intern Health Study și utilizând, de asemenea, chestionare trimestriale de screening al depresiei, echipa a putut stabili legături între aceste alinieri și măsurile din lumea reală ale sănătății mintale.
Trei modele esențiale
Informațiile din chestionar – Chestionarul de Sănătate al Pacientului cu nouă elemente sau PHQ-9 – au dat o cifră deosebit de izbitoare atunci când a venit vorba de persoanele cu ritmuri desincronizate. Atunci când oamenii încep să devină desincronizați, PHQ-9 crește, în medie, cu 2,5, ceea ce este important din punct de vedere clinic.
Echipa a reușit să extragă caracteristici revelatoare, sau biomarkeri, a trei modele importante diferite: ceasul circadian central, care păstrează timpul în nucleele suprachiasmatice ale creierului, și ceasul periferic din inimă. Ultimul model pe care echipa l-a putut măsura a fost ciclul de somn al stagiarilor.
Întrebări pentru viitor
Contestarea acestor ipoteze deschide noi întrebări cu privire la modul și momentul în care aceste perturbări se manifestă în cazul altor grupuri de persoane, inclusiv studenți, adulți în vârstă și persoane diagnosticate cu tulburări psihiatrice.
Studiul arată că trebuie să ne uităm la diferite ritmuri care reprezintă diferite părți ale corpului nostru și să le luăm în considerare în lumina condițiilor de muncă și a stilului de viață în general.