Primul ministru Nicolae Ciucă este de părere că SMURD, serviciul pentru situaţii de urgenţă coordonat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, „funcţionează foarte bine”. În acest context, Ciucă spune că nu vede motivul pentru care serviciul ar trebui trecut în subordinea altei instituţii.
Când ceva funcționează nu se cade să intervenim
Întrebat ce părere are despre divergenţele din spaţiul public dintre ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, premierul Nicolae Ciucă a evitat să comenteze situaţia. De asemenea, întrebat dacă în opinia sa serviciul SMURD ar trebui trecut din subordinea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă la Ministerul Sănătăţii, premierul este de părere că ceva care funcţionează nu trebuie transferat în altă parte.
„Serviciul SMURD este unul care funcţionează şi am văzut cu toţii care este eficienţa intervenţiilor acestor echipaje. Ca atare, atunci când ceva funcţionează, cred că nu se cade să intervenim şi să-l transferăm sau să-l facem în aşa fel încât el să nu mai fie la fel de eficient. Nu ştiu ce a declarat domnul ministru Rafila, pentru că nu am primit această informaţie, dar eu vă pot spune cu certitudine că serviciul SMURD funcţionează foarte bine şi le mulţumesc pentru modul în care acţionează”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, joi seară.
Disputa dintre Rafila și Arafat continuă
De menționat că, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila este într-o dispută cu șeful DSU, Raed Arafat, în ceea ce privește serviciile de urgență. În condițiile în care Ministerul Sănătății finanțează activitatea unor servicii, care în se află în subordinea Ministerului de Interne, Rafila dorește mutarea acestora.
„Dacă pacienţii sunt trataţi de pompieri, cred că şi juriştii pot să gestioneze activitatea, organizarea activităţii medicinei de urgenţă, împreună cu noi, pentru că suntem câteva persoane acolo care ştim despre ce e vorba”, a declarat Alexandru Rafila, citat de Digi 24.
Pe de altă parte, Raed Arafat consideră că mutarea acestor servicii de urgență ar putea duce la situații precum cele de dinainte de 2007, când nu era înființat SMURD.
„Impactul, dacă se va ajunge într-adevăr să dezintegreze, să se destrame, este unul extrem de grav. (…) Ne întoarcem înapoi, vom avea mai mulți morți și situații de întârziere”, declara Arafat în urmă cuc eva vreme.