Primăria Capitalei le cere în instanţă administratorilor clădirii 6.000.000 de dolari, reprezentând dividendele neachitate de cinci ani. Chiriile încasate în ultimii cinci ani de la firmele care-şi au sediul într-una dintre cele mai scumpe clădiri din Capitală (cunoscută de bucureşteni drept fostul bloc "Bancorex") au devenit motiv de dispută la tribunal între Primăria Capitalei şi firma Bucharest Financial Plazza, parte a grupului Erste - BCR.Motivul: potrivit unei hotărâri
Primăria Capitalei le cere în instanţă administratorilor clădirii 6.000.000 de dolari, reprezentând dividendele neachitate de cinci ani.
Chiriile încasate în ultimii cinci ani de la firmele care-şi au sediul într-una dintre cele mai scumpe clădiri din Capitală (cunoscută de bucureşteni drept fostul bloc „Bancorex”) au devenit motiv de dispută la tribunal între Primăria Capitalei şi firma Bucharest Financial Plazza, parte a grupului Erste – BCR.
Motivul: potrivit unei hotărâri de consiliu, firma, care administrează imobilul, ar fi trebuit să achite anual municipalităţii dividende provenite din chiriile percepute. Acum, datoria s-ar ridica – potrivit edililor – la 6.000.000 de dolari.
„Firma Bucharest Financial Plazza a plătit municipalităţii, începând din 2002, doar 210.000 de dolari pe an. Asta, în condiţiile în care imobilul a fost închiriat încă din 1997. Societatea a argumentat că nu a putut achita mai mult, pentru că a fost pe pierderi.
Însă la o medie de 25 de euro/mp, cât a fost chiria lunară medie, înmulţit cu 12 ani, primăria ar fi trebuit să încaseze în plus şase milioane de dolari”, au explicat avocaţii firmei care reprezintă în instanţă Primăria Capitalei.
Imobilul, situat pe Calea Victoriei, are 18 etaje şi o suprafaţă utilă de 30.000 mp. La aceasta se adaugă o imensă parcare subterană, structurată pe trei niveluri.
Imobil preluat de la Bouygues România
Clădirea a fost dată în folosinţă în 1997 şi a fost ridicată de constructorul Bouygues România în asociere cu Primăria Capitalei. Practic, municipalitatea a cedat terenul, în timp ce francezii de la Bouygues s-au angajat să suporte costurile de proiectare şi construire.
Potrivit hotărârii de consiliu prin care s-a parafat înţelegerea, constructorul era liber să cedeze oricui administrarea clădirii. Ceea ce s-a şi întâmplat, imediat după ce aceasta a fost dată în folosinţă. Administrarea a fost preluată de Bucharest Financial Plazza, care a încasat chirii lunare de 20-30 de dolari/mp.