Părerile sunt împărțite privind viteza de aderare la NATO
Moscova nu poate împiedica Ucraina să devină membră a NATO, a declarat joi șeful alianței, Jens Stoltenberg, Declarația sa vine în contextul în care diviziunile dintre aliați cu privire la viteza de aderare a Kievului au devenit evidente cu doar câteva săptămâni înainte de summitul decisiv de la mijlocul lunii iulie de la Vilnius.
„Toți aliații sunt de acord că Moscova nu are drept de veto împotriva extinderii NATO”, a declarat Stoltenberg reporterilor, în timp ce miniștrii de externe ai NATO s-au reunit la Oslo, încercând să risipească orice semn de discordie înaintea summitului.
„Ne mișcăm, aliații sunt de acord că Ucraina va deveni membru”, a precizat acesta, potrivit Reuters.
NATO a convenit în 2008 că Ucraina va adera în cele din urmă la alianță, dar liderii s-au ferit până în prezent să ia măsuri, cum ar fi un plan de acțiune pentru aderare, care ar stabili un calendar pentru apropierea Ucrainei de pactul militar.
La summitul de la Vilnius, liderii NATO vor să trimită un mesaj puternic de sprijin Kievului. Dar, cu doar șase săptămâni înainte, se intensifică presiunea pentru ca aliații să găsească un teren comun cu privire la ce anume să ofere Ucrainei.
Unele țări vor o accelerare a aderării Ucrainei
În timp ce Kievul și cei mai apropiați aliați ai săi din Europa de Est solicită măsuri concrete pentru a aduce Ucraina mai aproape de aderare, guvernele occidentale, cum ar fi Statele Unite și Germania, se feresc de orice mișcare care ar putea duce alianța mai aproape de un război cu Rusia.
Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat că Kievul a suferit două invazii și a așteptat un răspuns din partea NATO timp de 14 ani.
„Este timpul să ne așezăm efectiv la masă și să găsim un răspuns foarte concret cu privire la modul în care Ucraina se va apropia de NATO și când va deveni membră a alianței”, a declarat el.
Apelul său a fost reluat de omologul său estonian, care a îndemnat aliații să ofere Kievului o cale clară de aderare la NATO și să îi ofere garanții puternice de securitate după război, pentru a nu lăsa „zone gri” pe care Rusia să le exploateze.
„Ucraina trebuie să primească o cale clară și următorii pași cu privire la modul în care poate intra în NATO”, a declarat ministrul estonian de externe Margus Tsahkna.
Stoltenberg a cerut, de asemenea, un cadru de garanții de securitate pentru Kiev, menit să împiedice Rusia să întreprindă din nou acțiuni militare împotriva țării.
Germania și Luxemburg atrag atenția asupra riscurilor
Pe de altă parte, alți aliați precum Germania și Luxemburg, au subliniat riscurile în cazul în care NATO se grăbește să permită aderarea Kievului.
„Politica ușilor deschise a NATO rămâne în vigoare, dar, în același timp, este clar că nu putem vorbi despre acceptarea de noi membri (care se află) în mijlocul unui război”, a declarat ministrul german de Externe Annalena Baerbock.
De asemenea, ministrul de Externe luxemburghez, Jean Asselborn, a avertizat că, potrivit clauzei de asistență reciprocă a NATO, alianța va intra în război cu Rusia dacă va accepta Ucraina ca membru în timpul luptelor.
Volodimir Zelenski, dezamăgit de lipsa unor „decizii pozitive”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vorbind la o reuniune a peste 40 de lideri europeni în Republica Moldova, a reiterat disponibilitatea Kievului de a adera la NATO. El și-a exprimat joi ”dezamăgirea” poporului şi armatei ucrainene faţă de lipsa unor ”decizii pozitive” privind intrarea ţării sale în NATO şi a subliniat din nou necesitatea ca Alianţa Atlantică să sprijine aderarea Kievului la summitul din iulie.
„Chiar şi Ucraina, care apără valorile europene cu preţul sângelui, nu are încă un răspuns pozitiv în privinţa aderării sale la Uniunea Europeană şi NATO”, a declarat Zelenski în Republica Moldova, în cadrul celui de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene.
„Speranţele noastre se îndepărtează din ce în ce mai mult; îmi pare rău că trebuie să-mi exprim aici această dezamăgirea în numele soldaţilor noştri care luptă pentru libertate şi al poporului nostru”, a adăugat Zelenski, care a insistat pe necesitatea integrării în NATO a ţărilor apropiate de Rusia.
„Nu putem avea îndoieli privind unitatea noastră. Aici, în Moldova, nu auzim sirene sau tirurile artileriei ruse, dar nu demult ruşii erau convinşi că după ce au atacat Ucraina vor putea ajunge şi în Moldova. Rusiei îi e teamă de NATO şi încearcă să îi înghită doar pe cei care se află în afara spaţiului Alianţei. Ucraina este deschisă şi avem un plan pentru pace, vorbim despre importanţa NATO. Toate ţările europene care au graniţe cu Rusia trebuie să se alieze. Ucrainenii care promovează valorile europene cu sânge aşteaptă un răspuns la capitolul aderare. În numele soldaţilor şi a poporului ce luptă aş vrea să spun că este vremea deciziilor. E nevoie de pace în Europa”, a spus Zelenski