Totodată, aceste progrese se vor reflecta şi în scurtarea rutelor de zbor, reducerea costurilor pentru operatorii aerieni şi, implicit, în ieftinirea biletelor, a adăugat şeful de la Transporturi.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), remis vineri AGERPRES, ministrul de resort, Alexandru Nazare, s-a întâlnit joi cu coordonatorul european al sistemului blocurilor de spaţiu aerian funcţional (FAB), Georg Jarzembowski, întrevederea având loc pe fondul progreselor înregistrate de România şi Bulgaria în dezvoltarea proiectului Danube FAB.

‘Discuţiile cu domnul Jarzembowski au reliefat progresele importante pe care le-am făcut în implementarea acestui proiect de la semnarea în decembrie 2011 a Acordului pentru instituirea Danube FAB. Succesul acestui proiect cu un puternic impact regional este demonstrat şi de intenţia unor state vecine de a adera ca membri observatori sau cu drepturi depline ai Blocului de Spaţiu Aerian, şi aici vorbim de Republica Moldova, Serbia, Muntenegru sau de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Am vorbit cu omologul bulgar Moskovski în acest sens şi am convenit să trimitem scrisori oficiale de invitare a acestor state să adere la proiectul Danube FAB’, a afirmat Alexandru Nazare.

Acordul Danube FAB este al cincilea acord pentru instituirea unui bloc de spaţiu aerian funcţional din cele nouă care sunt prevăzute la nivel european, stabileşte toate premisele necesare pentru realizarea unei capacităţi optime a traficului aerian, a eficientizării zborurilor şi costurilor reţelei de management al traficului aerian în spaţiul aerian al României şi al Republicii Bulgaria, menţinând astfel un înalt nivel de siguranţă, fără a ţine cont de frontierele naţionale existente.

Costul total al proiectului este de 5,03 milioane euro, din care 2,5 milioane euro reprezintă fonduri europene din Fondul Ten-T, restul finanţării fiind acoperită din fondul entităţilor naţionale parte în acest proiect, respectiv Romatsa (România) şi Bulatsa (Bulgaria).