La sfarsitul lunii august, pe cand lumea nu iesise din amorteala vacantelor, iar scolarii incepeau sa se gandeasca la rechizite, pe baza consultarii industriei IT&C si asociatiilor de profil cu reprezentantii principalelor ministere se emitea un raport asupra propunerii de strategie privind promovarea societatii informationale din cadrul Planului National de Dezvoltare 2007 –2013. Initiativa a apartinut Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI).

Sapte asociatii importante din sectorul IT&C si reprezentanti ai unor ministere au analizat problemele legate de informatizarea administratiei publice locale, subliniind importanta realizarii unui studiu privind starea infrastructurii de comunicatii, corelarea investitiilor incepute de domeniul privat cu investitiile sustinute de fondurile structurale si informatizarea caselor de asigurari de sanatate prin introducerea cardului de asigurat. Concluzia, evidenta de altfel, a fost ca Romania are un considerabil decalaj fata de statele Uniunii Europene si, in consecinta, multe eforturi de facut.
Constatarile s-au soldat bineinteles cu elaborarea unui plan de masuri de aplicat, carora le corespund evident sume pe care Romania trebuie sa le foloseasca in scopurile precise ale reducerii decalajelor.


Toti participantii au cazut de acord asupra importantei pe care sectorul IT&C o are in orice domeniu. “Nu exista minister care sa nu aiba ca obiectiv cel putin un proiect informatic de anvergura pentru cresterea eficientei actului de guvernare”, a spus Aurel Netin, secretar de stat pentru Tehnologia Informatiei.




“MCTI ar trebui sa fie mandatat drept derulatorul tuturor proiectelor de informatizare la nivel national, chiar si proiectele derulate in prezent la nivelul altor ministere.”














Valentin Negoita,
presedintele APDETIC


Valentin Negoita, presedinte al Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Tehnica de Calcul, crede ca domeniul IT&C trebuie definit si promovat ca sector prioritar al economiei si societatii romanesti, pe termen mediu si lung, “el fiind, de altfel, coloana vertebrala a noii economii globale.” Mai mult de atat, Negoita este convins ca o actiune concertata ar fi salutara: “MCTI ar trebui sa fie mandatat drept derulatorul tuturor proiectelor de informatizare la nivel national, inclusiv in ceea ce priveste proiectele derulate in prezent la nivelul altor ministere. Este nevoie, in aceasta directie, de un management totalmente cerebral.”




Pentru reducerea decalajelor, Romaniei ar urma sa ii fie alocate 17,1 miliarde de euro de catre UE, intre 2007 si 2013, din totalul de 336,1 miliarde euro pentru toate fondurile structurale alocate de Uniunea Europeana. Sumele sunt inaintate ca proiect de buget inca neaprobat. “In functie de cum va fi modificat acest buget, asa se vor modifica si sumele alocate Romaniei”, apreciaza reprezentantii MCTI.


Analiza comparativa a perfomantelor Romaniei in domeniul societatii informationale a aratat ca, daca in domeniul informatizarii invatamantului si administratiei publice Romania a inregistrat anumite progrese, sectorul corporatist a reactionat foarte lent pana acum la efectele de antrenare venite din directia societatii informationale.


In dezvoltarea unor proiecte de interes national, incurajarea parteneriatului public-privat este vitala. “Fonduri pentru informatizarea invatamantului si a administratiei publice se pot accesa fara mari eforturi de la Uniunea Europeana.

Transparenta sectorului public in acest sens este fundamentala in asigurarea antrenarii sectorului corporatist. Totul este sa fie elaborate si inaintate proiecte fezabile si bine argumentate: restul este vointa si munca.”



Decalaje constatate in raport


Domeniul Decalaj (%)

Comertul electronic -1.57
Securitatea informatica -0,49
e-Guvernare -2,49
e-Educatie -0.96
e-Sanatate -0.32


Sursa: MCTI


Importanta Internetului


Printre obiectivele mentionate in raport figureaza cresterea numarului de intreprinderi utilizatoare de internet (acces la servicii online) de la 52% la 70% fata de media UE, in 2013. Pentru acest scop, caile pot avea atat caracter administrativ, legislativ, cat si comercial, spune Valentin Negoita.



Autoritatile au diverse parghii pentru a incuraja extinderea accesului firmelor romanesti la tehnologia IT si internet, pornind de la necesitatea racordarii firmelor noastre la fluxurile de date din UE si cresterea competitivitatii lor in context global. Institutionalizarea unor proceduri de raportare, tranzactionare si plata in urmatorii ani ar fi una din cai, crede Negoita. Continuarea unor programe de stimulare a achizitiilor de calculatoare pentru firme cuplata cu accesul la internet, ar fi alta. Evident, este de resortul Guvernului sa creeze mediul favorabil in acest sens.






Stiri


Flamingo International isi lanseaza propria companie de finantare




Flamingo International a lansat saptamana trecuta Premium Finance, care va oferi solutii de finantare clientilor si partenerilor din zonele de retail si corporate. “Strategic, acest proiect se suprapune directiilor de dezvoltare ale grupului Flamingo, retail si distributie. Structura operationala Premium Finance se va dezvolta pe o platforma deja functionala, ce cuprinde personal specializat si resurse informatice dedicate”, a declarat domnul Dragos Simion, presedinte Flamingo Computers.


Premium Finance vizeaza dezvoltarea in parteneriat, dar si pe cont propriu, de activitati de finantare a achizitiilor destinate persoanelor juridice si, de asemenea, extinderea suportului financiar furnizat partenerilor de afaceri (dealeri, francize). “Premium Finance isi propune sa devina operationala la 1 octombrie, pentru valorificarea optima a varfului de sezon reprezentat de ultimul trimestru al anului. In medie, Flamingo Computers inregistreaza 35-40% vanzari anuale prin credit de consum, iar prin functionarea Premium Finance urmarim sa crestem aceasta pondere cu 20-25%”, a declarat domnul Bogdan Popa, General Manager Premium Finance.



Panasonic incununata de EISA




Panasonic a castigat patru premii EISA pentru anul 2005-2006. Acestea sunt: camera foto digitala a anului
2005-2006 in Europa la categoria zoom, pentru modelul DMC-FZ5,
DVD-player-ul anului 2005-2006 in Europa, pentru modelul DVD-S97, camera video digitala a anului
2005-2006 in Europa, pentru modelul NV-GS250, precum si premiul pentru televizorul ecologic al anului
2005-2006 in Europa, pentru modelul TX-28PN1 – prima data cand
aceasta categorie a fost premiata. EISA (European Imaging and Sound Association) este o organizatie prestigioasa formata din reprezentanti ai 50 de reviste de specialitate, din 20 de tari europene.