ATV este o abreviere pentru All Terrain Vehicle, adică vehicule concepute pentru orice tip de teren. Primul ATV avea trei roţi şi a fost introdus pe piaţă de japonezii de la Honda, în anii ’80. Suzuki a fost primul producător care a lansat ATV-ul cu patru roţi, modelul LT50, începând cu anul 1984. În ţara noastră, ATV-urile sunt des întâlnite în staţiunile turistice, cele mai populare mărci fiind Polaris, Bombardier, Linhai sau Arctic Cat.

„Piaţa de ATV-uri a fost, anul trecut, de 600-700 de unităţi înmatriculate. Artic Cat a vândut 110 bucăţi, cel mai popular model fiind 700 TRV. Preţul mediu al unui ATV Artic Cat este de 5.000 de euro“, a declarat Bogdan Dumitriu, manager de vânzări la ASP Group East, importator oficial al produselor Arctic Cat în România.

Cele mai vândute ATV-uri din România sunt însă marca Linhai. Acestea sunt construite în China într-un parteneriat cu cunoscutul producător de motociclete şi ATV-uri Yamaha. Preţurile pentru aceste modele pornesc de la 1.300 de euro şi ajung la 5.800 de euro. Toate modelele au omologare pentru circulaţia pe drumurile publice şi se conduc cu permis categoria B, conform informaţiilor de pe site-ul companiei.

Cum alegi un ATV

ATV-urile sunt de trei tipuri, cele utilitare pentru cărat marfă, ATV-uri sportive şi quad-uri, care sunt mai potrivite pentru drumurile asfaltate. Cele mai ieftine ATV-uri au motoare mici de 49 cmc, 7 CP, care ating o viteză maximă de 50 de km/h, iar cele mai scumpe au motoare de 951 cmc ce depăşesc 100 km/h. Indiferent de capacitatea cilindrică, conducerea unor astfel de vehicule implică respectarea anumitor reguli. Înainte de porni la drum cu un ATV, este necesar ca motorul să fie suficient de încălzit. De asemenea, acceleraţia trebuie eliberată la schimbarea vitezelor pentru a preveni ridicarea roţilor din faţă. Dacă ATV-ul începe să se clatine în timpul întoarcerii, trebuie să aplecaţi corpul mai mult în interiorul virajului, în timp ce reduceţi treptat acceleraţia şi faceţi întoarcerea cât mai larg posibil. Acestea sunt sfaturi pe care le primesc turiştii care aleg să închirieze un ATV atunci când sunt în vacanţă. Majoritatea pensiunilor de la noi încearcă să atragă turişti cu tot felul de activităţi precum bungee-jumping, zborul cu parapanta, coborârea în rapel, însă plimbările cu ATV-ul sunt cele mai populare. Turiştii au de ales între mai multe trasee în funcţie de nivelul de dificultate. Amatorii vor primi costum special impermeabil, mănuși, ochelari de protecție şi cască. Traseele pot fi parcurse cu ghid sau fără, preţul fiind mai mic pentru varianta fără ghid. În funcţie de staţiune, preţurile variază între 75 lei şi 130 lei. Astfel, închirierea unui ATV fără ghid costă 100 lei pe oră în staţiunile din Predeal, Sinaia sau Bran şi de la 90 lei a doua oră, iar pentru grupuri mai mari de şase persoane se fac reduceri. Dacă se optează şi pentru ghid, se mai adaugă 40-50 lei/oră la preţul final.