Scandalul medicamentelor eliberate pe bază de reţetă continuă cu o confruntare între avocaţi, după ce asociaţia distribuitorilor a depus la Ministerul Sănătăţii o plângere prealabilă. Urmează instanţa de judecată.

Distribuitorii acuză Ministerul Sănătăţii că nu a mai actualizat preţurile medicamentelor eliberate pe bază de reţetă din vara anului trecut, în timp ce legea spune că ele trebuie ajustate trimestrial. „Menţinerea preţurilor la medicamente la un nivel accesibil tuturor categoriilor de pacienţi este şi în continuare preocuparea Ministerului Sănătăţii. Precizăm de asemenea că, ani de zile, adaosul comercial a fost substanţial şi că, în continuare, există la importatori un adaos consistent“, este reacţia Biroului de presă din Ministerul Sănătăţii.

Reprezentanţii instituţiei apreciază că există încă rezerve, mai ales la importatori, pentru a suporta deprecierile temporare ale cursului valutar. „Importatorii şi distribuitorii au câştigat timp de şapte luni, deoarece preţurile au fost calculate pentru cursul euro din mai 2007 – adică 3,32 lei, în timp ce media a fost de 3,27 lei, în unele luni euro ajungând chiar şi sub 3,2 lei. De ce nu au făcut atunci importatorii şi distribuitorii presiuni pentru scăderea preţurilor şi actualizarea cursului euro-leu?“, întreabă oficialii ministerului de resort. Însă, Ileana Niculescu, director executiv al Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM), susţine că în acea perioadă s-au purtat negocieri între distribuitori şi autorităţi pentru o regândire a sistemului.

 „În acest moment, este depusă de către ADIM plângerea administrativ prealabilă la Ministerul Sănătăţii, care are obligaţia să formuleze un răspuns în termen de 30 de zile“, a declarat, pentru Capital, Dragoş Dinu, CEO A&D Pharma, firmă ce deţine distribuitorul Mediplus. „În funcţie de răspunsul ministerului, ADIM va decide care va fi pasul următor, reprezentând interesele tuturor membrilor săi“. Din Asociaţie fac parte cinci companii, care totalizează o cotă de piaţă de 40%. Însă toţi distribuitorii de pe piaţă sunt nemulţumiţi de situaţia creată.

Standarde europene versus preţuri mici

„Este şi mai neplăcut că se întâmplă acest lucru în anul în care distribuitorii de medicamente trebuie să-şi definitiveze programul de investiţii pentru alinierea distribuţiei la standardele europene“, declară Radu Ioan Tudorache, administratorul companiei Montero. „Ne dorim o discuţie mult mai transparentă între distribuitori şi Ministerul Sănătăţii, o discuţie pe baze comerciale, şi nu emoţionale“, adaugă el. În replică, ministerul afirmă că „Justiţia este suverană în decizia pe care o va lua în urma analizei cauzei“, lăsând, practic, de înţeles că nu ezită să meargă la tribunal cu această problemă. „Dar cum şi anul trecut cei care au acţionat în justiţie ministerul – la introducerea preţurilor de decontare – au pierdut procesul, credem că instanţa va judeca speţa cu aceeaşi măsură, în spiritul şi litera legii“, adaugă instituţia menţionată.

EFECTE

10% Este procentajul cu care au scăzut vânzările de medicamente în primele luni ale acestui an. În opinia ADIM, acest lucru nu înseamnă că oamenii sunt mai sănătoşi, ci că există deja pacienţi care nu mai au acces la medicamente din cauza prelungirii acestei crize apărute în relaţia cu ministerul.

Capital – Editia nr.15, data 16 aprilie 2008