Recent anunţata fuziune dintre RHS Company şi Tornado Sistem va conduce la un business de 150 de milioane de euro. Decizia vine în contextul unei pieţe aflate la un minim absolut.
Concentrarea pieţei de distribuţie a produselor IT&C nu mai este doar teoretică, dificultăţile prin care jucătorii au fost nevoiţi să treacă anul acesta grăbind mişcările din domeniul fuziunilor şi achiziţiilor din sector. RHS Company şi Tornado Sistems vor începe integrarea operaţiunilor, păstrând totuşi identităţi juridice diferite. „Integrarea operaţională vizează în primul rând unificarea logistică şi a operaţiunilor de suport, utilizarea aceloraşi sisteme informatice (SAP, B2B, CRM, BI, CTI), unificarea portofoliului de produse şi soluţii“, explică, pentru Capital, Dragoş Popescu, director general al RHS Company. El spune că cele două companii îşi vor păstra denumirile şi personalitatea juridică, dar se vor concentra asupra unor segmente de piaţă diferite.
Astfel, Tornado Sistems îşi va direcţiona eforturile exclusiv asupra domeniului în care s-a afirmat, cel al reţelisticii şi al comunicaţiilor. Vor fi păstrate în portofoliu branduri precum Allied Telesyn, Brand Rex, Cisco, Qubs, Reichle de Massari. În schimb, RHS Company va distribui un portofoliu de produse care va include branduri precum APC, Asus, Canon, HP, IBM, Lenovo, Microsoft, Samsung sau Toshiba.
Cele două companii au decis să facă această mişcare într-un moment în care retailul a ajuns la jumătatea valorii înregistrate anul trecut. „Proiectele au lipsit cu desăvârşire, corporate-ul a fost afectat de valul de disponibilizări masive, ca atare piaţa pe ansamblu a avut o scădere de 50%“, afirmă Dragoş Popescu. Un factor care a contribuit semnificativ la această scădere a pieţei peste orice nivel estimat de analişti este, în opinia lui Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Distribuitorilor de Echipamente de IT&C (APDETIC), şi dispariţia creditului de consum care „potenţase piaţa în ultimii ani. Nu e normal nici ca 30%-40% din vânzările la PC-uri să fie făcute pe credit, dar nici situaţia de acum nu este normală“, explică el.
Obiectiv: rată a profitului de 1%
Companiile au recţionat diferit la această schimbare. RHS Company înregistrează în prezent o scădere de 15% în comparaţie cu anul trecut, dar managerul spune că a reuşit să urce cota de piaţă pe fiecare segment pe care distribuitorul activează. Pentru Tornado Sistems, scăderea a fost mai mare, dar acest fapt a fost cauzat de procesul de restructurare iniţiat în urmă cu un an şi jumătate, spun reprezentanţii companiei. Atunci s-a renunţat complet la canalul de retail şi la tot ceea ce înseamnă business neprofitabil, generându-se creşteri pe canalele şi segmentele de piaţă pe care Tornado Sistems s-a focusat şi care au înregistrat şi creşteri de 80%. „Ţinta de venit comună pentru anul acesta este de 120 milioane de euro, cu o rată de profitabilitate de 1%“, spune Dragoş Popescu.
Concurenţa se înteţeşte
În schimb, Iulian Stanciu, director general Asesoft Distribution, declară că anul 2009 a oferit oportunităţi companiei pe care o conduce. „Am avut o bază solidă, atât financiară cât şi logistică, o echipă solidă, şi am reuşit să depăşim perioada cea mai grea a crizei – prima parte a acestui an. Până în acest moment, afacerile din 2009 sunt la un nivel superior celor din 2008,“ spune managerul. Pe de altă parte, liderul de până acum al pieţei, Scop Computers, a înregistrat, în primul trimestru, o scădere de 25% a afacerilor, la 19 milioane de euro. „Estimez că perioada grea pentru distribuţia de IT a trecut“, spune Iulian Stanciu. „Ne aşteptăm la o creştere a pieţei de cel puţin 10% în 2010, chiar şi cu actualul climat politic şi macroeconomic nefavorabil“. Ce înseamnă această fuziune pentru piaţă şi consumatori? „Este un semn de vitalitate şi de întărire a competiţiei, cu avantaje mai ales la nivelul preţurilor“, conchide Negoiţă.
1 mld. de euro este cea mai optimistă estimare pentru valoarea pieţei de produse IT&C, anul acesta, faţă de cele 1,5 miliarde euro înregistrate în 2008
Schimbare de lider
Integrarea operaţiunilor Tornado şiRHS va schimba liderul pieţei de distribuţie, poziţie deţinută până anul acesta de Scop Computers, cu afaceri de peste 117 milioane de euro şi un profit de 1,5 milioane de euro.