Distribuția lentă a pastilelor de iod nu se pune pe seama unei campanii nereușite. Alexandru Rafila: Nu există mentalitatea de prevenție

Ministrul Sănătății a vorbit luni, 3 octombrie, despre distribuția pastilelor de iod, cele necesare în cazul unui scenariu nuclear. Acesta spun că distribuția slabă a pastilelor de iod nu reprezintă o campanie eșuată, precizând, totodată, că în România nu există mentalitatea de prevenție.

„Nu e vorba de eșecul unei campanii, e vorba de o mentalitate, noi nu avem o mentalitate de prevenție în general”, spune Alexandru Rafila.

De asemenea, șeful de la Sănătate a mai spus că statul are datoria de a asigura un anumit număr de produse care pot fi utilizate în ceea ce oficialul a numit situație specială.

„Noi nu putem să eludăm legea și să eliberăm fără prescripție medicală un produs care este în categoria produselor care se eliberează pe bază de prescripție medicală. Cred că o mai mare responsabilitate atât din partea medicilor, cât și a populației, o înțelegere mai clară a contextului în care ne găsim în momentul de față va duce în timp la schimbarea acestei situații. Aștept și eu cu nerăbdare cifrele pentru luna septembrie, Oricum, în luna august adresabilitatea celor care s-au dus să ia pastilele a crescut de aproape 200 de ori față de luna precedentă”, a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Oficialul român a mai spus că medicamentele au un termen de valabilitate de trei ani și că dacă acestea vor expira se va lua o decizie la momentul potrivit.

1.200 de persoane au solicitat iodură de potasiu în iulie și 230.000 în luna august

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila (PSD) a anunțat că, în luna iunie, 1.200 de persoane au cerut medicilor de familie rețeta pentru iodura de potasiu. Comparativ,  în august numărul acestora a fost de 230.000.

„În luna iulie am avut doar 1.200 de persoane care au apelat la medicii de familie ca să obțină prescripție, în luna august, însă avem vreo 230.000. E o creștere importantă. Sigur, dacă comparăm cu cele 7 milioane de persoane eligibile, este încă puțin, dar așteptăm cu încredere și cifrele din luna septembrie”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila la Antena 3.

Alexandru Rafila a precizat că nu a avut intenții de a crea panică în societate. Este vorba de un comportament responsabil în contextul unui eventual eveniment nefericit de la graniță.

„Eu nu vreau și nu am avut niciodată intenția să creez panică, dar un comportament responsabil cred că este de dorit și mai ales dacă există această posibilitate de a avea iodura de potasiu la domiciliu și să o utilizez în caz de posibil, nu probabil știu să facă diferența asta. (…) Orice lucru se poate întâmpla.

Probabilitatea înseamnă că procentajul care poate duce la acel eveniment nefericit e totuși consistent. Discutăm de o chestiune posibilă, nu cred că este târziu ca fiecare dintre cei care se prezintă la medicul de familie pentru alte tipuri de afecțiuni să solicite iodura o dată cu rețeta obișnuită”, a adăugat ministrul Sănătății.