Faptul că la vârful mediului de afaceri american ajunge un venit uriaș nu este rezultatul mișscărilor din piață ci rezultatul unor reguli despre care nimeni nu știe, spune Johnston.
<embed allowfullscreen="true" flashvars="lang=en-US&vid=23109929&repeat=1&startScreenCarouselUI=hide&browseCarouselUI=hide&" type="application/x-shockwave-flash" src="https://d.yimg.com/nl/techticker/site/player.swf" height="324" width="576"></embed></embed><//embed>
Criza economică a produs modificări de structură în societatea americană, în sensul că încet-încet clasa de mijloc dispare.
Anul trecut, unul din 5 americani nu avea loc de muncă, iar una din 9 familii nu-şi putea face o minimă plată cu cardul de credit. Una din 8 ipoteci se afla în decurs de executare silită şi unul din 8 americani îşi cumpăra hrană pe tichete de mâncare pe care le lua de la stat. Mai mult de 120.000 de familii aplicau pentru falimentul personal în fiecare lună şi nu mai puţin de 10 milioane de americani care deţineau o casă, erau în stradă la finalul lui 2009.
Experţii consideră că subţierea păturii de mijloc a început cu o generaţie în urmă. Chiar dacă nivelul producţiei a crescut, veniturile medii ale unei familii în care toţi membrii erau angajaţi au început să scadă încă din anii ’70.
Cheltuielile au început să crească, astfel că în anul 2000 o familie cheltuia de 2 ori mai mult decât cu o generaţie în urmă.
Costurile mari pentru asigurările medicale combinate cu întreţinerea maşinii care este din ce în ce mai costisitoare au făcut ca nivelul de trai al americanilor care făceau parte din această categorie socială să scadă.