Distrugerea hainelor nevândute, interzisă în UE
Parlamentul European și statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord crucial marți. Este vorba despre acordul care interzice distrugerea articolelor vestimentare care nu sunt cumpărate. În plus, acordul promovează produsele sustenabile la nivelul întregului bloc comunitar.
Inițiativa are ca scop combaterea practicilor risipitoare și încurajarea durabilității
Anul trecut, în luna martie, Comisia Europeană a venit cu un Regulament referitor la proiectarea ecologică a produselor sustenabile. Proiectul face parte din Planul de acțiune al Comisiei privind economia circulară. Acesta din urmă este integrat în Pactul verde european.
În noul acord sunt stipulate mai multe măsuri prin care practicile de distrugere a produselor de consum nevândute vor fi eliminate. Ele sunt considerate dăunătoare pentru mediul înconjurător și înșelătoare din punct de vedere economic.
Așadar, acordul prevede:
- obligativitatea întreprinderilor de a adopta măsuri preventive împotriva distrugerii acestor produse
- interzicerea distrugerii produselor textile și de încălțăminte nevândute
Totuși, acordul prevede și excepții, aici intrând companiile mici și mijlocii. Ele vor beneficia de o perioadă de tranziție. Pentru viitor se prevede că și alte sectoare vor fi supuse acelorași măsuri.
Companiile mari, obligate la transparență
Acordul mai prevede, potrivit presei internaționale, că firmele mari sunt obligate să raporteze, anual, cantitatea de produse nevândute eliminate. De asemenea, trebuie precizat și motivul pentru care nu s-au vândut.
Se anticipează că măsura va descuraja practica distrugerii și va contribui la responsabilizarea întreprinderilor.
„A venit timpul să punem capăt modelului ‘atrage, fabrică, aruncă’, care este atât de nociv pentru planetă, sănătate și economie. Noile produse vor fi concepute într-o manieră care să fie benefică pentru toți, respectând planeta și protejând mediul”, spune Alessandra Moretti, membră a grupului S&D și raportor.
Constrângeri administrative adiționale
Cu toate că Patronatul european a salutat acordul, exprimându-și susținerea pentru tranziția către produsele circulare, a evidențiat preocupările privind constrângerile administrative adiționale.
Markus Beyrer, director general la BusinessEurope, a subliniat că „Regulamentul privind proiectarea ecologică are potențialul de a crea o piață solidă pentru produsele circulare și a accelera tranziția”, dar a avertizat cu privire la „cerințele în materie de informații imposibile de realizat și costurile suplimentare” pe care le-ar putea implica pentru companii.