Anul 2008, un an de excepţie pentru economia României, prognozele indicând o creştere economică de aproximativ +8%, într-o perioadă în care economiile la nivel global au mers prost. În plină criză mondială, economia României a performat, mergând contra curentului. Pentru bursă, 2008 a fost un an foarte greu. Cotaţiile de la BVB au mers în tandem cu evoluţiile globale: doar în jos.
Piaţa a suferit un crah major, fiind consemnate corecţii foarte puternice, de -90% pe BET-FI şi de -76% pe BET. De unde această divergenţă? Capitalul e laş din fire, fuge unde îi e mai bine (sau mai puţin rău, în perioade de criză), iar globalizarea îl ajută să circule foarte rapid.
Pieţele de capital tranzacţionează perspective, acestea având tendinţa să anticipeze evoluţiile viitoare din economia reală. În 2008, au anticipat deteriorarea macroeconomică şi tensiunile determinate de deficitul de cont curent, menţinut la un nivel ridicat, şi cel bugetar, care a derapat spre 5% PIB.
Urmează un an greu pentru economie, însă pe bursă se vor tranzacţiona aşteptările pentru 2010. Care vor fi vedetele următorului ciclu economic? În cel precedent, băncile au reprezentat locomotiva economiei, beneficiind de o creştere şi dezvoltare agresive. Vor reuşi să recâştige încrederea investitorilor şi să reclădească capitalul de încredere, element esenţial pentru activitatea acestora?
Există abordări care susţin că vedetele dintr-un ciclu trec în plan secund, în următorul lăsând loc altor domenii. Sectorul financiar trece printr-o reaşezare şi redefinire a principiilor, după ce a fost puternic zdruncinat de criza prin care trece acum. S-au făcut multe excese şi se vorbeşte despre revenirea la tradiţionalism. Guvernele statelor dezvoltate au susţinut puternic sistemele bancare pentru a evita riscul sistemic şi s-au trezit implicate în acţionariatul acestora.
Pe de altă parte, alocarea capitalului şi finanţarea companiilor rămâne în mare măsură în sarcina băncilor, în special în zona Europei. Cu un plan de business mult mai temperat, mai prudente în asumarea riscurilor, ele vor continua să constituie o locomotivă pentru economie.
Greu de crezut că nu vor juca în continuare un rol foarte important în economia globală. Se va miza în continuare pe sectorul financiar, acesta fiind primul care semnalează începutul şi sfârşitul unui ciclu economic.