Diverta estimează o scădere de 25% a cifrei de afaceri la 35 milioane de euro. În primul semestru, vânzările companiei au scăzut cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Reţeaua de magazine Diverta işi propune să realizeze în acest an o cifră de afaceri de 35 de milioane de euro, reprezentând 75% din afacerile obţinute anul trecut,” a declarat într-o conferinţă de presă directorul executiv al companiei, Emilia Canea.
Măsuri anticriză
Ca urmare a efectelor crizei, Diverta a luat o serie de măsuri în cursul acestui an pentru optimizarea costurilor. Astfel, compania a închis de la începutul anului 11 librării, cu un spaţiu total de vânzare de 2000 de metri pătrati.
Pe de alta parte, Diverta a deschis două librării în centrele comerciale Polus din Cluj-Napoca si Băneasa din Bucureşti, urmând să inaugureze la sfârşitul lunii octombrie o a treia unitate comercială în mallul care se va deschide in zona Cotroceni a capitalei.
Suprafaţa totală a celor trei librării nou deschise depăşeşte cu puţin 2000 de metri pătraţi, astfel că suprafaţa de vânzare a reţelei nu s-a modificat pe parcursul anului. În prezent, reţeaua Diverta numără 66 de magazine în Romania şi o unitate comercială la Chişinău, în Republica Moldova.
Reduceri de personal
Diverta a redus personalul cu 20% de la începutul anului, în prezent reţeaua având peste 700 de angajaţi. Totodată, Diverta a renegociat chiriile cu proprietarii spaţiilor şi a modificat spaţiul destinat gamelor de produse.
„Am renegociat chiriile cu propietarii de spaţii, acestea ajungând în unele cazuri cu 70 la sută mai mici decât anul trecut. Totodată am scăzut stocurile şi am crescut ritmul de aprovizionare. Am optimizat şi gamele de produse, astfel ca segmentele care au înregistrat un declin al vânzărilor, cum ar fi produsele IT, au acum o suprafaţă mai mică de expunere, în timp ce spaţiul destinat produselor care au consemnat creşteri, precum cărţile şi jucăriile, s-a mărit,” a spus Canea.
Invesţiile Diverta, care face parte din grupul RTC se ridică la circa 1,5 milioane de euro de la începutul anului până în prezent. Grupul RTC este deţinut de omul de afaceri Octavian Radu.