Dividendele nu mai sunt ce erau odinioară. Dacă acum câţiva ani ele asigurau SIF-urilor o creştere considerabilă a activului net, între 5% şi 10%, acum nu mai reprezintă decât 2%-3% din acesta, iar procentajul continuă să scadă.

Anul acesta se anunţă a fi, din nou, fructuos pentru SIF-uri în ceea ce priveşte dividendele pe care le au de încasat de la companiile din portofoliu. Totuşi, ponderea acestora în activul net al societăţilor scade de la an la an, iar unele dintre SIF-uri se aşteaptă chiar la o scădere a valorii nominale a dividendelor.
Dacă luăm în calcul estimările din proiectele bugetelor de venituri şi cheltuieli ale fiecăreia dintre cele cinci companii, observăm că doar SIF Oltenia şi SIF Transilvania se aşteaptă ca anul acesta să încaseze dividende mai mari decât anul trecut. Aceasta, probabil, şi din cauză că 2006 pare să fi fost un an de excepţie, încasându-se venituri din dividende considerabil mai mari decât previziunile existente în bugetele de venituri şi cheltuieli din anul respectiv.

Un alt motiv pentru care bugetele arată scăderi faţă de anii trecuţi este şi acela că unele dintre SIF-uri practică încă, şi chiar cu succes, metoda planului făcut pentru a fi depăşit, „brevetată“ înainte de 1989. SIF Moldova, de exemplu, şi-a asigurat deja o depăşire a planului pe anul acesta, punând în buget venituri din imobilizări financiare de doar 27 de milioane de lei. În condiţiile în care de la BCR vor veni, după toate probabilităţile, aproape 25 de milioane de lei, de la BRD 12,9 milioane, iar de la Petrom 1,2 milioane, şefii companiei se vor putea lăuda, la finalul anului, cu nişte venituri mult peste cele prevăzute. Şi cei de la SIF Muntenia şi-au lăsat o marjă de eroare, bugetându-şi venituri de 35 de milioane de euro, chiar dacă, potrivit propunerilor de dividend ale BCR şi BRD, vor avea de primit doar de la cele două bănci 38,4 milioane de lei.

Rămâne de văzut ce vor face SIF-urile cu cele peste zece milioane de euro pe care le va primi fiecare din ele în această primăvară. Deocamdată, planurile fie sunt secrete, fie lipsesc, din moment ce nicăieri nu a fost de găsit cineva care să spună dacă banii ar putea ajunge în acţiuni, în obligaţiuni, fonduri deschise, la majorări de capital pentru companiile deţinute deja sau oriunde altundeva.
Singurul răspuns a venit de la preşedintele SAI Muntenia Invest, Petre Pavel Szel, care a declarat, secretos, că banii vor fi investiţi „cât mai bine“. 

27 mil. lei
a prevăzut SIF Moldova în bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2007 la capitolul dividende de primit. Pe de altă parte, SIF Oltenia va încasa, după toate probabilităţile, aproape 50 de milioane de lei de la companiile din portofoliu.

31-1851-1.jpg

31-1852-2.jpg