Societățile de investiții financiare (SIF) au revenit puternic în atenția investitorilor de pe piața de capital. Ne aflăm în perioada de decidere a valorii dividendelor ce urmează a fi oferite din profitul pe anul trecut, drept pentru care cererea de titluri SIF a urcat semnificativ cotațiile.
Indicele BET-FI, care urmărește evoluția celor cinci SIF-uri (și, în curând, pe cea a Fondului Proprietatea) a crescut cu circa 7% în primele zece ședințe de tranzacționare ale lunii în curs, mai exact de la 23.787 puncte până la 25.466 puncte. Indicele a încheiat cel puțin temporar panta de corecție pe care se afla luna trecută, iar creșterea înregistrată față de ultima cotație a anului trecut a ajuns la 15,8%. Pentru două luni și jumătate, aprecierea este excelentă.
Interesant este că investitorii locali au fost cumpărătorii neți de luna trecută, iar interesul pentru dividendele SIF-urilor indică o continuare a acestei tendințe. Investitorii rezidenți au efectuat achiziții nete de 25,6 milioane euro în februarie, conform datelor Bursei de Valori București (BVB), în timp ce investitorii străini au consemnat vânzări nete de 30,1 milioane de euro. Datele însă nu includ tranzacțiile încheiate cu titluri ale Fondului Proprietatea deoarece acestea nu sunt incluse în categoria conturi agregate. De asemenea, numărul conturilor care au efectuat cumpărări luna trecută, atât persoane fizice, cât și juridice, s-a ridicat la 3.752, în scădere cu 16% față de ianuarie.
Creșterea are nevoie de străini
Presiunea la cumpărare a investitorilor a dus indicele BET-FI până la nivelul de rezistență din jurul valorii de 25.000 de puncte, nivel pe care l-a mai testat de patru ori în ultimele șapte luni, conform analiștilor de la Tradeville. De fiecare dată însă, cotația a suferit corecții negative, nereușind să treacă de rezistență. Întrebarea și în prezent este dacă va reuși să rămână pe creștere, ceea ce ar da o direcție de apreciere pe un termen ceva mai lung, sau se va întoarce sub nivelul de 25.000 de puncte, moment în care, cel mai probabil, va avea loc o vânzare puternică din partea deținătorilor.
„Singurul punct de sprijin într-o ipoteză optimistă de depășire a acestei rezistențe ar fi intrarea rapidă a unor capitaluri speculative dinspre piețele dezvoltate“, spune Andrei Ciubotaru, senior broker la Tradeville. Problema este însă că, în ultimele trei luni, investitorii își retrag banii din piețele emergente din cauza incertitudinii, iar pe piețele dezvoltate nu există încă un trend clar, acestea fiind la rândul lor lovite de majorarea prețului barilului de petrol.
Lichiditățile de pe piața internă sunt, de asemenea, reduse, în special de nevoia statului de bani, care trebuie să micșoreze masiv deficitul bugetar. Mai mult, nici investitorii locali nu sunt încurajați să investească în acțiuni în condițiile în care economia nu va ieși complet din recesiune, iar inflația va continua să crească. Ceea ce ar însemna că actuala creștere a SIF-urilor este conjuncturală și datorată dividendelor, iar cotațiile vor reveni la niveluri mai reduse.
Chiar și așa, intenția SIF-urilor de a acorda dividende mai mari sau egale față decele de anul trecut este favorabilă pieței. Tranzacțiile cu acțiuni ale SIF-urilor au reușit, în ultimele ședințe, să depășească inclusiv transferurile cu titluri ale Fondului Proprietatea, ai cărui acționari așteaptă începerea acțiunii de răscumpărare, măsură care ar trebui să majoreze și cotația. Fondul nu a anunțat valoarea exactă a dividendelor pe care le-ar putea oferi anul acesta din profitul pe 2010, iar momentul anunțului va fi important pentru evoluția ulterioară a cotației.
Singurul punct de sprijin într-o variantă optimistă de continuare a creșterii SIF-urilor ar fi intrarea unor capitaluri speculative din piețele dezvoltate.
Andrei Ciubotaru, senior broker la Tradeville
Dividendele trag în sus cotațiile SIF-urilor
19 martie 2011, 01:03
Ultima modificare în 19 martie 2011, 03:03
Investitorii autohtoni sunt interesați și de beneficiile pe care le pot încasa de la SIF-uri, în prezent fiind vânate companiile care anunță împărțirea profitului cu acționarii.
Etichete: bursa,
cotatii bursiere,
dividende,
sif
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook