IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, este interesată de compania românească Teamnet, unul dintre cei mai mari integratori IT&C şi singura firmă care vinde avioane fără pilot (drone).
Divizia Băncii Mondiale va cumpăra acţiuni de 5 milioane de euro şi va acorda companiei şi un împrumut de 10 milioane de euro, se arată pe site-ul IFC. Investiţia a fost aprobată de boardul IFC în data de 26 decembrie 2013, dar nu a fost încă semnată. Tot pe site se arată că Teamnet are nevoie de 25-30 de milioane de euro pentru a-şi finanţa extinderea în Europa de Est. Fondurile vor fi folsosite pentru actualizarea platformelor tehnice şi a produselor, în creşterea operaţiunilor subsidiarelor şi pentru diverse achiziţii.
“Avem planuri ambițioase, ne extindem, creștem echipa și depășim pragul de 100 de milioane de euro cifră de afaceri în următorii 3 ani” declara Bogdan Padiu, CEO Teamnet la finele anului trecut.
Grupul Teamnet care include firmele Teamnet, Teamnet Dedalus, Teamnet Engineering şi Ymens a înregistrat o cifră de afaceri de 53 de milioane de euro anul trecut.
Teamnet vizează extinderea la nivel geografic în regiunile Europa Centrală și de Est, precum și în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. În prezent, grupul numără patru birouri locale, la București, Iași, Galați și Bistrița, și patru internaționale, în Belgia, Republica Moldova, Serbia și Turcia. Totodată, Teamnet derulează proiecte în alte 10 țări din regiune, iar în următorii cinci ani va deschide încă 12 birouri regionale, în țări printre care Polonia, Italia sau Rusia. Ca urmare a extinderii, peste 40% din cifra de afaceri va fi realizată din operațiunile din afara țării în 2018.
Compania se va concentra pe industrii precum energie și utilități sau financiar-bancară. Nu în ultimul rând, grupul are în plan extinderea echipei, de la peste 600 de angajați în prezent la un total de 750 în 2014.
Avioanele fără pilot, un pariu cu viitorul
Compania TeamNet este prima companie privată care a semnat protocolul de operare a avioanelor fără pilot (UAV) în spaţiul aerian al României. Aparatul de zbor UAV Hirrus, staţia de control de la sol, mecanismul de orientare a antenelor şi rampa de lansare au fost proiectate şi construite în întregime de echipa de specialişti români din cadrul companiei. Hirrus este un proiect la care se lucreaza de doi ani. Aparatele au o autonomie de aproximativ trei ore, pot atinge viteze de peste 110 km/h şi pot fi utilizate în activităţi agricole, dar şi pentru căutarea persoanelor izolate la inundatii. Aeronava are o anvergura a aripilor de 2,3 metri, iar masa la decolare este de 7 kg. Sistemul UAV comercializat de TeamNet include patru avione fără pilot Hirrus, o staţie de control-comandă şi antene de emisie recepţie, iar în costul de achiziţie este inclus training-ul de utilizare. Sistemul poate fi de asemenea închiriat sau utilizat pe bază de abonament. Aparatul are o autonomie de aproximativ trei ore, în funcţie de încărcătură, poate atinge viteze de peste 110 km/h la altitudini de peste 2.500 metri.