Vastint România, divizia imobiliară a grupului suedez Inter IKEA, a anunţat că va dezvolta un complex rezidenţial de 50.000 mp construiţi pe o parte din terenul fostei fabrici Timpuri Noi din Bucureşti. Deocamdată a început construcţia a două clădiri de birouri.
„La Timpuri Noi putem dezvolta 150.000 de metri pătraţi construiţi, din care 50.000 mp sunt rezervaţi pentru locuinţe. Dezvoltăm locuinţe şi pe alte pieţe pe care suntem activi şi o vom face şi în România“, a declarat Antoniu Panait, country manager Vastint România.
Divizia Inter IKEA a început cu propriile resurse financiare construcţia primelor două clădiri de birouri, care vor avea o suprafaţă construită de 60.000 mp şi o suprafaţă închiriabilă de circa 30.000 mp. La parterul acestor clădiri sunt rezervate şi nişte spaţii comerciale. Danya Cebus, firma de construcţii a grupului Africa Israel Investments (din care face parte și AFI Europe) şi antreprenorul general al proiectului de la Timpuri Noi, trebuie să finalizeze lucrările la aceste două clădiri până la sfârşitul anului 2016.
Panait spune că, în acest moment, se află în discuţii cu potenţiali chiriaşi, dar încă nu are semnate pre-contracte de închiriere.
Vastint a cumpărat terenul de 5,1 hectare ce a aparţinut fabricii Timpuri Noi în 2010 şi a plătit pe el 34,6 mil. euro.
Compania mai deţine un teren de 2 hectare în zona Orhideea din Bucureşti unde intenţionează să dezvolte 55.000 mp construiţi de birouri.
„Avem Planul Urbanistic Zonal aprobat pentru proiectul de la Orhideea şi suntem în fază de proiectare“, a menţionat Panait. Terenul a fost cumpărat în 2011 de la firma Baduc pentru circa 13 mil. euro.
Ofertaţi cu terenuri
Reprezentantul Vastint a precizat că primeşte oferte de terenuri şi că le analizează cu atenţie, o nouă achiziţie trebuind să fie justificată de cifre clare.
El a mai spus că piaţa imobiliară este pe un trend pozitiv, dar este foarte atent şi conservator în privinţa evoluţiei acesteia.
„Cifrele arată bine şi trebuie să evoluăm. România, comparativ cu Polonia, arată bine, dar trebuie să luăm în considerare şi riscurile din piaţă, care există“, a conchis Panait.