Recent, societatea Nord SA a anuntat ca a luat decizia de a se retrage din asocierea cu lantul Continental si de a vinde pachetul de 27% pe care il detine la SC Continental-Nord, proprietara hotelului Ibis. „Actionarii au imputernicit Consiliul de Administratie sa organizeze licitatie publica, dar cu plic sigilat, pentru vanzarea actiunilor, pana la sfarsitul anului”, afirma Radu Nicolescu, directorul Nord SA. Decizia, sustine Radu Nicolescu, apartine Adunarii generale extraordinare a actionarilor, iar la baza ei stau intentiile de a investi in hotelurile Grivita si Oltenia, aflate si ele in patrimoniul SC Nord SA. Insa recunoaste dupa aceea ca adevaratul motiv al acestei miscari neasteptate este hotararea lantului Continental, in calitate de actionar principal, de a mari capitalul social al Continental-Nord cu patru milioane de dolari. Majorarea va fi facuta prin aportul in natura al hotelului pe care lantul il va deschide in 2004 la Constanta, cladire estimata in prezent la aproximativ trei milioane de dolari, plus un milion de dolari in numerar. Cum Nord SA nu este dispusa sa participe la aceasta majorare, cota sa de actiuni ar scadea de la 27% la 15%. La fel si participarea la profit, care s-a ridicat la doua milioane de euro in primul an de functionare a hotelului Ibis. Evident, este mai intelept sa vanda acum un pachet de 27%, pe care ar putea incasa o suma intre trei si patru milioane de dolari, conform evaluarilor facute de consultanti, decat un pachet de 15% in viitorul apropiat. Pentru ca, daca doreste un pret bun, Nord SA trebuie sa se grabeasca sa vanda pana la data de 17 decembrie a.c, cand va avea loc adunarea generala a lantului Continental, la care se va decide majorarea de capital.

Indiscutabil, cel mai interesat sa cumpere este actionarul principal, adica lantul Continental, care detine 73% din SC Continental-Nord, deci din hotelul Ibis. In plus, conform contractului dintre cele doua parti, Continental are drept de preemptiune, adica dreptul de a achizitiona actiunile inaintea unei terte parti. Astfel ca daca lantul Continental vrea cu adevarat sa cumpere, va trebui sa accepte pretul lansat de Nord SA. „Asteptam sa vedem ce suma doresc cei de la Nord si apoi vom decide daca vom cumpara sau nu. Este clar ca suntem foarte interesati de aceste actiuni si, in lipsa unui partener puternic, preferam sa operam singuri hotelul Ibis”, declara Radu Enache, actionarul principal si presedintele lantului Continental. Acuzat de directorul Nord SA ca ii exclude astfel din afacere, Radu Enache precizeaza ca „Noi dorim sa facem majorarea de capital pentru a ne extinde si pentru a dezvolta acest lant. Ne-am propus ca in 2004 sa inauguram si hotelul din Constanta. Acesta va fi tot de trei stele, va avea 150 de camere, iar investitia necesara se ridica la zece milioane de dolari. In plus, contractul de management cu grupul Accor pentru hotelul Ibis ne impune noi investitii anul viitor”.

Initiativa de majorare de capital a Continental este a doua de acest gen. Printr-o actiune anterioara, Continental si-a ridicat cota de actiuni de la 67% (pe care a avut-o in 1998, la infiintarea societatii) la 73%, in timp ce Nord SA a scazut de la 33% la 27%. Din acest motiv, cele doua firme au ajuns la tribunal, Continental obtinand o sentinta judecatoreasca definitiva in favoarea sa. Nord SA a facut insa apel la Curtea de Apel si, daca va obtine o sentinta favorabila va primi inapoi pachetul de 37% pe care l-a avut initial la Continental-Nord. Cu mentiunea ca va detine astfel 37% din intreg patrimoniul societatii, adica atat din hotelul Ibis, cat si din hotelul Continental de la Constanta. Trebuie spus ca si pe acesta din urma Radu Enache doreste sa-l administreze impreuna cu un partener strain. Desi a fost vehiculat numele grupului Accor si marca Novotel (tot de trei stele), nici un contract inca nu a fost semnat.
Deschis in iunie 2001, hotelul Ibis este clasificat la trei stele, are 250 de camere, restaurant, sase sali de conferinte, parcare si este operat printr-un contract de management pe zece ani grupul francez Accor. Pozitia strategica, langa Gara de Nord din Capitala, si dotarile adevarate de trei stele i-au asigurat un grad mediu de ocupare, in acest an, de 74%, in conditiile unui tarif mediu de 67 USD pe camera. Suma obtinuta din vanzarea pachetului de actiuni va fi folosita de Nord pentru a moderniza si redeschide hotelul Grivita, situat in apropierea hotelului Ibis. Impreuna cu grupul European Drinks, Nord SA a format, pentru administrarea hotelului Grivita, societatea European Drinks Complex, la care actionar majoritar este grupul de firme de la Oradea. „Hotelul necesita investitii de 15 milioane de dolari, din care partea noastra ar fi de sase milioane de dolari. Piata hotelurilor de trei stele este deficitara si, in viitor, Grivita va face concurenta Ibisului”, sustine Radu Nicolescu. Printre finantatorii proiectului s-ar putea sa se numere si actionarii de la Nord, cei mai importanti fiind Capital Bank din Austria (53%) si SIF Transilvania (26%), care controleaza mai multe hoteluri de pe litoral. Miscarile din domeniul hotelier nu fac decat sa confirme rentabilitatea unei industrii in care s-au investit, in intervalul 2001-2002, peste 100 milioane de dolari, conform datelor furnizate de Ministerul Turismului.

Continental are 11 hoteluri in toata tara

· lantul Continental cuprinde 11 hoteluri si insumeaza 1.400 de camere
· cifra de afaceri in 1999: 7,9 mil. USD
· cifra de afaceri in 2000: 8,9 mil. USD
· cifra de afaceri in 2001: 11 mil. USD
· cifra de afaceri estimata pentru 2002: 14 milioane USD
· investitii totale: aproximativ 40 milioane USD in ultimii zece ani
· investitii pentru extindere in urmatorii doi ani: 32 milioane USD
· grad mediu de ocupare in 2002: 60%
· din lant fac parte hoteluri din Bucuresti, Arad, Cluj, Oradea, Sibiu, Suceava, Targu-Mures, Turnu-Severin, un motel la Portile de Fier si o vila la Cluj. In 2004 va fi deschis si un hotel la Constanta.
· Actionarul majoritar al lantului si presedintele societatii Continental este Radu Enache.

Nord SA are hotelurile Grivita si oltenia

· actionari principali: Capital Bank din Austria (53%) si SIF Transilvania (26%)
· detine 27% din Continental-Nord, proprietara Ibis
· detine 11% la Hotelul Crowne Plaza, unde actionar majoritar este Ana Hotels
· detine 40% din European Drinks Complex, societate constituita pentru administrarea hotelului Grivita, la care actionar majoritar este grupul din Oradea
· are in patrimoniu hotelurile Grivita si Oltenia, clasificate la o stea, si inchise in prezent.

Ibis a fost o investitie de 14 milioane de dolari

· investitia initiala: 14 milioane USD
· cifra de afaceri in intervalul iunie 2001-decembrie 2001: 2,1 mil. euro
· cifra de afaceri in intervalul iunie 2001- iunie 2002: 4,8 milioane euro, din care profit net de 2 milioane euro
· grad mediu de ocupare in intervalul ianuarie-octombrie 2002: 74%
· dotari: 250 camere, sase sali de conferinta, restaurant cu 130 de locuri, bar cu 40 de locuri, parcare cu 85 de locuri
· tarif mediu: 67 USD cu TVA si fara mic dejun (8 USD)
· proprietar: SC Continental-Nord. Lantul Continental detine 73% din actiuni, societatea Nord 27%.
· Capitalul social al SC Continental-Nord este de 161 miliarde lei.