Notarii spun că prevederile din Noul Cod Civil nu le îngroaşă buzunarele, aşa cum susţin organizaţiile neguvernamentale, ci doar îmbunătăţeşte calitatea serviciilor către cetăţean. „Am fost acuzaţi că am fi avantajaţi de prevederile din noul Cod Civil, că există interese financiare la mijloc, pentru că preşedintele subcomisiei este notar. Vreau să vă spun că din această subcomisie, cu excepţia celor trei notari, ceilalaţi membri sunt avocaţi. În al doilea râ
Notarii spun că prevederile din Noul Cod Civil nu le îngroaşă buzunarele, aşa cum susţin organizaţiile neguvernamentale, ci doar îmbunătăţeşte calitatea serviciilor către cetăţean.
„Am fost acuzaţi că am fi avantajaţi de prevederile din noul Cod Civil, că există interese financiare la mijloc, pentru că preşedintele subcomisiei este notar. Vreau să vă spun că din această subcomisie, cu excepţia celor trei notari, ceilalaţi membri sunt avocaţi. În al doilea rând, membrii comisiei de redactare a proiectului Codului Civil practică toţi profesia de avocat. Singurul nostru avantaj a fost acela că am fost lăsaţi să ne expunem punctul de vedere”, a declarat pentru capital.ro Viorel Mănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, care a explicat în ce măsură afectează modificările activitatea notarială şi buzunarul cetăţeanului.
Divorţul amiabil pe cale notarială
Divorţul amiabil este o procedură alternativă, nu una obligatorie. Te poţi prezenta la instanţa de judecată, la ofiţerul stării civile sau la notar. „Fiind o procedură alternativă, nu va fi un onorariu mare, va fi probabil un milion (100 de lei, n.r.). Că presupune totuşi să stai de vorbă cu oamenii… Vor exista tarife standard, care pot fi modificate în funcţie de complexitatea cazului. Oricum, va fi cu 70-80% mai puţin decât te-ar costa să te judeci în instanţă”, a adăugat preşedintele UNNPR.
Inventarierea bunurilor dobândite înainte de căsătorie
Articolul 358 din noul Cod Civil prevede ca pentru bunurile mobile dobândite anterior căsătoriei se întocmeşte un inventar înainte de încheierea acesteia care va fi întocmit de notarul public. „Actul încheiat de un notar public este executoriu imediat, este ca şi o hotărâre judecătorească. Ăsta e avantajul, dar nimeni nu te impedică să închei la un avocat. E valabil şi acela. Dar pe tine te ajută mai mult să închei la notar, pentru că acum poţi să faci convenţii matrimoniale”, a explicat pentru capital.ro Viorel Mănescu.
Ce acte mai trebuie autentificate la notar?
Noul Cod Civil extinde sfera de acţiune a notarilor în mai multe privinţe. Tot ce înseamnă înstrăinare imobiliară se va face prin act autentic. Dar acest act nu va putea produce efecte juridice decât în momentul înscrierii în Cartea Funciară, care a devenit constitutivă de drept. Lucru pe deplin justificat, în opinia notarilor, pentru că oferă o siguranţă îmbunătăţită.
Totodată, convenţiile matrimoniale şi lichidarea regimului matrimonial se pot face şi prin act autentic, având forţă executorie.
În plus, Uniunea Notarilor a informatizat toată activitatea notarială. Astfel, putem afla imediat dacă s-a deschis o procedură succesorală la orice birou din România, dacă un moştenitor a dat declaraţie de renunţare, acceptare sau acceptare sub beneficiu de inventar, dacă un cetăţean a întocmit sau a revocat un testament autentic.
„E greu de spus acum cum se vor stabili onorarille. Vor fi, oricum, sume modice. Să zic, cam 100 de lei pentru un divorţ. La un partaj, diferă în funcţie de masa partajabilă… Vor exista tarife standard, care pot fi modificate în funcţie de complexitatea cazului… Mulţi spun „am lăsat 5.000 de lei la notar”. Da, au lăsat. Dar din cei 5.000, 3.000-3.500 de lei sunt taxele către stat (TVA, taxa de înscriere în cartea funciară) şi doar restul revine notarului”, a afirmat Mănescu.