Deşi economia s-a redresat în mare măsură după pierderile înregistrate în primăvară, la debutul pandemiei de coronavirus, noile restricţii impuse în perioada 16 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021 vor cauza din nou costuri semnificative, apreciază DIW, conform agerpres.ro

În primul trimestru din 2021 cea mai mare economie europeană se va contracta mai mult decât în ultimele trei luni din acest an, iar situaţia nu se va îmbunătăţi până când nu vor fi ridicate restricţiile, avertizează Institutul de cercetare.

Restricțiile anunțate de Angela Merkel

„PIB-ul Germaniei se poate redresa doar dacă situaţia se ameliorează substanţial. Chiar dacă sunt dureroase, va trebui să trăim cu restricţiile cel puţin până la finalul lunii ianuarie”, a declarat Claus Michelsen de la DIW.

Cancelarul Angela Merkel a anunţat săptămâna trecută faptul că toate magazinele neesenţiale, precum şi şcolile şi creşele, vor fi închise, în încercarea de a opri al doilea val al pandemiei de coronavirus. Într-o rezoluţie adoptată de statul federal şi de cele 16 landuri, angajatorilor li se cere să privilegieze pe cât posibil telemunca sau concediile pentru angajaţi timp de trei săptămâni şi jumătate, pentru a pune în aplicare în toată ţara principiul „stăm acasă”.

Şi Institutul economic IAB a estimat că fiecare săptămână de carantină ar putea şterge 3,5 miliarde de euro din PIB-ul Germaniei. Analistul IAB, Enzo Weber, a subliniat însă că iminenta aprobare a vaccinului pentru COVID le semnalează angajatorilor că se întrevede sfârşitul crizei.

„De aceea, multe companii îşi vor păstra angajaţii”, a spus Enzo Weber.