Fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, care în prezent ocupă funcția de vicepreşedinte al Consiliului Național de Securitate, a cerut, miercuri, 28 decembrie, interzicerea revenirii în Rusia a „trădătorilor” care critică din străinătate ‘„operaţiunea militară specială a Moscovei” în Ucraina, a relatat EFE.

Medvedev îi consideră pe cei care au fugit din Rusia drept dușmani ai poporului

„Trădătorii care îşi urăsc atât de mult ţara, care cer înfrângerea şi distrugerea ei, trebuie consideraţi ‘hostis publicus’, inamici publici.”, a scris Dmitri Medvedev pe contul său de Telegram.

Fostul preşedinte rus, care a fost numit recent „numărul doi” în Comisia Militară Industrială a Federației Ruse, a precizat că cei care au fugit din Rusia trebuie catalogaţi drept „duşmani ai poporului”, chiar dacă aceștia nu au pe rol niciun dosar administrativ sau penal pentru declaraţii sau acţiuni împotriva acțiunilor de război a statului rus.

„Oamenilor ăstora nu ar trebui să li se permită să se întoarcă în Rusia până la sfârşitul zilelor lor.”, a insistat vicepreședintele Consiliului de Securitate. Mai mult decât atât, „trădătorii” nu ar trebui să continue să-şi încaseze salariile în Rusia în momentul în care au părărsit țara și lucrează de la distanţă din alte ţări, a adăugat oficialul rus. „Este imoral atunci când trădătorii care vor ca ţara lor să fie învinsă să îşi câştige banii în Rusia”, a spus el. În opinia sa, această situaţie trebuie să se termine „odată pentru totdeauna”.

O lege cu privire la creşterea impozitelor pentru cetăţenii ruşi care au părăsit ţara este în dezbatere în Rusia

În același timp, liderul de la Moscova a lăsat uşa deschisă către o posibilă întoarcere a emigranţilor revoltați de „operaţiunea militară rusă”, atât timp cât există „pocăinţă publică şi explicită prealabilă”. „Deşi ar fi mai bine să nu se întoarcă.” nici ei, a conchis Dmitri Medvedv.

Declaraţiile făcute de oficialul de la Moscova au fost făcute în plină dezbatere a unei legi care preconizează creşterea impozitelor pentru cetăţenii ruşi care au părăsit ţara din cauza campaniei militare din Ucraina, dar continuă să lucreze de la distanţă.