Argentina luptă în mod justificat pentru a-și recăpăta suveranitatea asupra Insulelor Malvine (Falklands), considerate în continuare teritoriu britanic de peste mări, a declarat Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și președinte al Partidului Rusia Unită.
Rusia susține lupta Argentinei
El a reamintit că Argentina s-a retras din acordul cu Regatul Unit care reglementează activitățile administrative și economice în Malvine.
„Deși această bucată de hârtie este destul de nouă după standardele istorice, datând de abia din 2016, din punct de vedere politic ea a devenit putredă și rău mirositoare (așa cum, de altfel, se întâmplă cu aproape tot ceea ce atinge mâna pestilențială a Londrei).
Determinarea Buenos Aires de a continua lupta justă pentru redobândirea suveranității asupra teritoriilor disputate demonstrează în mod clar un curs de consolidare a independenței juridice a statelor și lupta lor împotriva practicilor moderne rușinoase ale neocolonialismului, pe care multe țări continuă să le facă”, a scris el într-un articol încărcat luni pe site-ul Rusiei Unite.
„Timp de multe decenii, acestea au fost doar acoperite cu „pansamente politice”, în loc să elimine cauzele bolii. Cu toate acestea, niciun abces nu poate dura la nesfârșit. A sosit momentul pentru o intervenție chirurgicală internațională care să elimine tumora malignă a trecutului colonial”, a declarat el.
Marea Britanie nu va restitui niciodată arhipelagul Chagos
Medvedev a subliniat faptul că, potrivit clasificării ONU, în lume există încă destul de multe teritorii neguvernate, pe care le-a descris ca fiind „rudimente ale sistemului colonial care s-a prăbușit în anii ’50-’70 ai secolului XX”.
„Într-adevăr, doresc fostele puteri coloniale să le ofere adevărata libertate? Cu greu”, a declarat Medvedev.
În opinia sa, Marea Britanie nu va restitui niciodată arhipelagul Chagos lui Mauritius, la fel cum Franța nu va restitui niciodată Mayotte Uniunii Comorelor sau Insulele Dispersate din Oceanul Indian lui Madagascar.
„Prin urmare, aceste țări au dezvoltat o înțelegere din ce în ce mai mare a corectitudinii de a se opune rămășițelor practicilor neocoloniale și încercărilor de a le impune atitudini culturale perverse, care emană de la fostele puteri coloniale occidentale”, a subliniat adjunctul șefului Consiliului de Securitate.
În concluzie, el a avertizat că lumea multipolară emergentă va fi mult mai complexă decât un „sistem bipolar bidimensional sau un diktat unipolar”.
„În timp ce Uniunea Sovietică a contribuit în mod activ la prăbușirea sistemului colonial mondial, acum, împreună cu alte țări, putem înfige ultimul cui în sicriul aspirațiilor neocoloniale ale lumii occidentale”, a mai spus el.