Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a avut o reacție extrem de dură vineri, pe 31 mai, după ce SUA și alte țări au permis Ucrainei să atace Rusia.
Dimitri Medvedev, reacție tranșantă la adresa Occidentului
Dmitri Medvedev a afirmat că Rusia nu blufează când vorbește despre potențiala utilizare a armelor nucleare tactice împotriva Ucrainei și că tensiunile cu Occidentul ar putea duce la o escaladare într-un conflict armat deschis.
Într-o postare pe canalul său oficial de pe platforma Telegram, Medvedev a exprimat că conflictul dintre Moscova și Occident evoluează conform celui mai rău scenariu și că „nimeni nu poate exclude escaladarea lui până la etapa finală”.
„Țările occidentale care ar fi ‘aprobat utilizarea’ armelor cu rază extinsă pe teritoriul Rusiei (indiferent dacă vorbim despre părți vechi sau noi ale țării noastre) trebuie să înțeleagă clar următoarele:
1. Toate echipamentele lor militare și specialiștii care luptă împotriva noastră vor fi distruse atât pe teritoriul Ucrainei și pe teritoriul altor țări, dacă de acolo se efectuează atacuri pe teritoriul Rusiei.
2. Ucraina este deja controlată direct de personalul militar al țărilor NATO. Aceasta nu este deloc ‘asistență militară’, ci participare la un război împotriva noastră. Și astfel de acțiuni ale lor ar putea deveni un casus belli.
3. NATO va trebui să decidă cum să califice consecințele unor posibile lovituri de răzbunare asupra echipamentelor/facilităților/personalului militar din țările individuale ale blocului în contextul art. 4 și 5 din Tratatul de la Washington”, a scris fostul președinte al Rusiei pe pagina sa de Telegram.
Dmitri Medvedev a denunțat aceste concepte ca fiind periculoase și dăunătoare. El a menționat că o astfel de „asistență individuală” din partea țărilor NATO împotriva Rusiei, fie că este vorba despre controlul rachetelor lor de croazieră cu rază lungă de acțiune sau trimiterea unui contingent de trupe în Ucraina, este considerată o escaladare gravă a conflictului.
Acesta a avertizat că Rusia și aliații săi vor reacționa cu o forță atât de distructivă încât Alianța însăși nu va putea rezista să fie atrasă în conflict.
„Și oricât de mult vorbesc bărbații pensionari NATO că Rusia nu va folosi niciodată arme nucleare nestrategice împotriva Ucrainei, și cu atât mai mult în țările NATO individuale, viața este mult mai rea decât raționamentul lor frivol. (…) Utilizarea armelor nucleare tactice poate fi, de asemenea, calculată greșit. Deși aceasta ar fi o greșeală fatală.
La urma urmei, așa cum a menționat pe bună dreptate președintele Rusiei, țările europene au o densitate foarte mare a populației. Și pentru acele țări inamice ale căror terenuri sunt mai departe decât zona de acoperire a armelor nucleare tactice, există în sfârșit un potențial strategic”, a mai precizat el.
El a menționat că situația nu poate fi privită ca o tactică de intimidare sau o formă de cacealma nucleară. A subliniat că actualul conflict militar cu Occidentul evoluează conform celui mai pesimist scenariu posibil. A atras atenția asupra unei escaladări continue a capacității militare a NATO. Prin urmare, a avertizat că în prezent nimeni nu poate exclude posibilitatea ca conflictul să ajungă la un punct culminant.
Joe Biden a autorizat tacit Ucraina să atace Rusia
Declarațiile fostului lider de la Kremlin vin în contextul în care patru oficiali americani au declarat joi pentru Reuters că președintele american Joe Biden a autorizat implicit Kievului să utilizeze arme furnizate de SUA împotriva țintelor militare din interiorul Rusiei, care sprijină o ofensivă împotriva orașului Harkiv, din nord-estul Ucrainei.
De asemenea, Germania a afirmat vineri că Ucraina va putea utiliza arme furnizate de Berlin pentru a se apăra împotriva atacurilor lansate din interiorul Rusiei asupra regiunii Harkov, subliniind că acest lucru nu implică implicarea Germaniei în conflict, relatează Reuters.
La Praga, vineri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a pledat și el pentru utilizarea de către Ucraina a armamentului furnizat de țările occidentale pentru a lovi ținte militare legitime în interiorul teritoriului rusesc.