Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, lansează noi săgeți către Japonia. În centrul contrelor se află patru insule disputate de Rusia și Japonia.
Japonia, să renunțe la insulele din largul Hokkaido
Înaltul oficial rus de securitate Dmitri Medvedev a declarat marți că Japonia va trebui să renunțe la revendicările teritoriale asupra unui grup de insule din Pacific dacă dorește să încheie un tratat de pace cu Rusia care să pună capăt în mod oficial celui de-al Doilea Război Mondial, transmite Reuters.
Comentariile tranșante ale lui Medvedev, fost președinte care este acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, cu privire la ceea ce Moscova numește insulele Kurile, sunt de natură să provoace furia Japoniei, care revendică patru dintre cele mai sudice insule.
Rusia, principalul stat succesor al Uniunii Sovietice, și Japonia nu au semnat niciodată un tratat de pace care să pună capăt în mod oficial ostilităților din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, insulele rămânând principalul obstacol.
Insulele sunt situate în largul Hokkaido, cea mai nordică insulă principală a Japoniei, și au fost confiscate de Uniunea Sovietică la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Diplomați din ambele părți au vorbit cândva despre posibilitatea de a reactiva un proiect de acord din epoca sovietică care prevedea returnarea a două dintre cele patru insule Japoniei ca parte a unui acord de pace. Dar Rusia s-a retras din discuțiile privind tratatul de pace cu Japonia și a înghețat proiectele economice comune legate de insule în 2022 din cauza sancțiunilor japoneze legate de războiul Rusiei din Ucraina, iar relațiile s-au deteriorat și mai mult de atunci.
Dmitri Medvedev, remarci sarcastice la adresa Japoniei
Dmitri Medvedev a declarat că a răspuns la comentariile premierului japonez Fumio Kishida, despre care a spus că s-a pronunțat în favoarea unui tratat de pace cu Rusia.
„Nimeni nu este împotriva tratatului de pace, în condițiile în care … „chestiunea teritorială” este închisă o dată pentru totdeauna, în conformitate cu Constituția Rusiei”, a declarat Medvedev pe contul său oficial X.
În 2020, Constituția Rusiei a fost modificată pentru a interzice cedarea de teritorii unei puteri străine.
Medvedev a declarat că Japonia va trebui, de asemenea, să accepte ca Rusia să dezvolte insulele Kurile și să amplaseze noi arme acolo.
„Nu dăm doi bani pe „sentimentele japonezilor” în ceea ce privește așa-numitele „Teritoriile nordice”. Acestea nu sunt teritorii disputate, ci ale Rusiei”, a declarat Medvedev.
„Iar acei samurai care se simt deosebit de triști își pot pune capăt vieții într-un mod tradițional japonez, prin comiterea seppuku (sinucidere rituală japoneză prin spintecare). Dacă îndrăznesc, bineînțeles”, a mai spus el sarcastic.
Acuzații lansate de Moscova după exercițiile alături de SUA și Australia
Dmitri Medvedev a acuzat Japonia că se apropie de Statele Unite, în ciuda faptului că armata americană a aruncat bombe atomice la Hiroshima și Nagasaki în 1945.
Rusia a declarat în decembrie că a considerat exercițiile militare comune ale Japoniei, Statelor Unite și Australiei în apropiere de Hokkaido ca fiind o „potențială amenințare la adresa securității”. Moscova s-a plâns de faptul că Japonia – cu ajutorul SUA – și-a extins infrastructura militară și a crescut achizițiile de arme.
Japonia și-a exprimat periodic neliniștea cu privire la faptul că Rusia își consolidează infrastructura militară în lanțul de insule disputate.