Dmitri Peskov: Aceasta este o operaţiune foarte dificilă

Rusia a reuşit să deterioreze grav maşina militară ucraineană şi această muncă va continua, a adăugat el într-un lung interviu în care a repetat multe din ideile Kremlinului utilizate în discursul public despre conflictul din Ucraina.

Trupele ruse au invadat Ucraina în februarie 2022 în ceea ce Moscova numeşte o operaţiune militară specială şi au capturat, iniţial, un teritoriu semnificativ. Forţele armate ale Kievului au respins anul trecut ofensiva rusă şi acum plănuiesc o nouă contraofensivă.

Oficialii occidentali estimează că peste 200.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi.

„Operaţiunea militară specială continuă. Aceasta este o operaţiune foarte dificilă şi, desigur, anumite obiective au fost atinse într-un an”, a declarat Dmitri Peskov.

Ucraina continuă să bombardeze părţile de est ale ţării ocupate de Rusia, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că acest lucru demonstrează necesitatea de a continua conflictul şi de a împinge înapoi forţele ucrainene.

„Am reuşit să batem maşina militară ucraineană destul de mult”, a mai spus Peskov, menţionând că Rusia a lansat nenumărate atacuri cu rachete împotriva a ceea ce el a menţionat ca fiind ţinte militare din întreaga Ucraină.”Această muncă va continua”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ucraina acuză Rusia că atacurile sale vizează în principal ţinte civile, acuzaţie pe care Moscova o neagă, notează Reuters.

Vladimir Putin a dat ordin!

Vladimir Putin l-a desemnat pe ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, drept reprezentantul său oficial pentru examinarea parlamentara a denunțării de către Rusia a Tratatului privind Fortele Armate Conventionale în Europa. Președintele rus şi-a suspendat participarea în acest tratat încă din 2015.

Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa, semnat la Paris la 19 noiembrie 1990, reglementa numărul de forţe desfăşurate de ţările Pactului de la Varşovia şi NATO.

Acest tratat privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), semnat în 1990, a fost modificat în 1997, ca urmare a extinderii NATO.

Rusia, care deja anunţase în 2007 un moratoriu pentru punerea în aplicare a termenilor acordului, şi-a suspendat la 11 martie 2015, la un an de la anexarea ilegală a Crimeei, participarea la reuniunile Grupului consultativ comun privind Tratatul CFE. Din punct de vedere juridic, însă, ea a continuat să fie parte a Tratatului, iar interesele Rusiei în cadrul Grupului consultativ comun au fost reprezentate de Belarus.