Autoritățile de la Moscova au respins, luni, 9 ianuarie, o afirmaţie a Kievului potrivit căruia un înalt responsabil rus a avansat ideea unui potenţial acord de pace în privința războiului din Ucrainei cu responsabili europeni, a relatat agenția de presă Reuters.
Dmitri Pekov susține că informația prezentată de partea ucraineană este falsă
Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a declarat, joi, 9 ianuarie, pentru televiziunile publice din ţara sa, că Dmitri Kozak, şef adjunct al administraţiei prezidenţiale de la Moscova, a avut întâlniri cu oficiali europeni cu scopul de a încerca de a pune presiune pe autoritățile de la Kiev să semneze ceea ce el a caracterizat drept un acord de pace nefavorabil Ucrainei.
Întrebat despre această afirmaţie a lui Danilov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că este doar un „alt fake”. Danilov a anunțat că Federaţia Rusă încearcă să impună divizarea Ucrainei conform scenariului „coreean” al unei reglementări paşnice.
„Ni se propune practic varianta coreeană, o aşa-numită „paralelă 38”. Ruşii vor inventa orice. Ştiu sigur că una dintre opţiunile pe care ni le vor oferi este un fel de paralelă 38.”, a declarat responsabilul ucrainean, citat de surse ucrainene. Însă Kievul nu va fi de acord cu un asemenea scenariu, a adăugat el.
Armele Occidentului nu fac decât să „prelungească suferinţele”
Precizăm că peninsula Coreea a fost divizată de-a lungul celei de-a 38-a paralele între Nord şi Sud, după Războiul din Coreea (1950-1953), căruia i s-a pus capăt printr-un acord de încetare a focului, dar care formal nu s-a încheiat.
Dmitri Peskov a declarat că noile livrări de blindate de infanterie şi alte arme către Kiev, anunţate săptămâna trecută de mai multe state occidentale, nu vor face decât să „prelungească suferinţele” ucrainenilor şi „nu vor schimba” echilibrul de forţe, potrivit AFP.
„Europa, NATO şi SUA au injectat deja zeci de miliarde de dolari în Ucraina şi în livrările de arme.”, a amintit Dmitri Peskov în cadrul unei conferințe de presă. „În esenţă, aceste livrări nu pot şi nu vor schimba nimic. Aceste livrări nu pot decât să prelungească suferinţele poporului ucrainean.”, a adăugat oficialul rus.
Ucraina, care a înregistrat mai multe succese pe câmpul de luptă de când forţele ruse de ocupație au invadat ţara în februarie 2022, a cerut aliaţilor săi occidentali să-i trimită arme grele şi sisteme de apărare antiaeriană, în timp ce încearcă să încline în favoarea sa balanţa conflictului care durează mai bine de 10 luni.