Secretarul de presă de la Kremlin, Dmitri Peskov, a avertizat recent că dacă Ucraina intenționează să atace Crimeea, acest lucru ar însemna escaladarea conflictului militar între cele două state, care durează de aproape un an.
Publicația americană The New York Times a scris, joi, 19 ianuarie, despre intenția Administrației Biden de a ajuta Ucraina să „lovească” Crimeea. Reacția de la Kremlin nu a întârziat să apară: „Ar fi extrem de periculos. Aceasta ar însemna escaladarea conflictului.”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Kremlinul susține că un atac asupra peninsulei Crimeea ar fi extrem de periculos
Un atac ucrainean asupra Peninsulei Crimeea, anexată de Federația Rusă în anul 2014, ar fi „extrem de periculos”, a declarat joi (19 ianuarie) Kremlinul, după informaţii publicate în The New York Times, conform cărora, oficiali americani ar fi înaintat ideea de a ajuta Kievul să lovească peninsula.
„Aceasta ar însemna escaladarea conflictului la un nivel ce nu va prevesti nimic bun pentru securitatea europeană.”, a atenţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov și a sugerat Ucrainei să accepte poziţia Moscovei şi să ia loc la masa de negocieri.
Conform secretarului de presă de la Moscova, cu cât mai repede va accepta Ucraina cererile Rusiei, cu atât mai repede se va încheia conflictul. Peninsula Crimeea, recunoscută pe plan internaţional drept parte a Ucrainei, a fost anexată ilegal de Rusia în anul 2014.
Washington au insistat că nu există nicio schimbare de poziție: Crimeea aparține Ucrainei
Totodată, administrația Joe Biden ia în considerare argumentul că autoritățile de la Kiev au nevoie de putere pentru a lovi peninsula ucraineană anexată de Rusia, a scris sursa citată. După luni de discuții cu oficiali ucraineni, administrația Biden începe în sfârșit să admită că Ucraina ar avea nevoie de puterea de a lovi sanctuarul rus, chiar dacă o astfel de mișcare crește riscul de escaladare a conflictului armat, potrivit mai multor oficiali americani care și-au păstrat rezerva anonimatului. Peninsula Crimeea, situată între Marea Neagră și Marea Azov, găzduiește numeroase baze militare rusești.
Oficialii de la Washington au insistat că nu există nicio schimbare de poziție. Crimeea, conform acestora, aparține Ucrainei. „Am spus de-a lungul războiului că Crimeea este Ucraina, iar Ucraina are dreptul de a se apăra pe ea însăși și pe teritoriul lor suveran la granițele lor recunoscute internațional.”, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate.