Final de telenovelă! DNA a clasat dosarul „BMW pentru Poliție”

BMW pentru Poliție

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

În labirintul politic și judiciar românesc, unele cazuri captează atenția publicului și mass-media, transformându-se în adevărate telenovele politice. Un astfel de exemplu este controversatul dosar „BMW pentru Poliție”, care a luat acum o întorsătură neașteptată.

Povestea dosarului „BMW pentru Poliție”

Dosarul „BMW pentru Poliție” a intrat în atenția publicului în 2022 și dincolo de aspectele tehnice ale licitației, a devenit o adevărată telenovelă și o luptă de imagine, presărată cu acuzații de corupție și favoritism.

Totul a pornit de la un contract de aproximativ 98 de milioane de lei, prin care Poliția Română urma să achiziționeze o serie de autovehicule BMW. Contractul MAI și IGPR a fost încheiat în mandatul lui Lucian Bode. Imediat, cazul a stârnit suspiciuni, având în vedere că firma câștigătoare, Automobile Bavaria, era singura participantă la licitație.

Acest fapt a fost rapid exploatat la vremea respectivă de USR, care a ridicat semne de întrebare despre corectitudinea procedurii de achiziție și posibilele legături politice.

USR a acuzat că specificațiile tehnice ale licitației au fost redactate astfel încât să favorizeze net modelele BMW, în detrimentul altor producători auto. Acuzațiile au fost întărite de presupusa apropiere dintre președintele Klaus Iohannis și Michael Schmidt, administratorul Automobile Bavaria.

Acuzații la adresa PNL, lui Lucian Bode și Klaus Iohannis

Președintele Iohannis declara atunci că prietenia sa cu omul de afaceri „nu a contat” în câștigarea licitației desfășurate de Poliția Română.

Un aspect menționat în caietul de sarcini era tipul cutiei de viteze, specificat într-un mod care părea să corespundă doar anumitor modele BMW. Deși Automobile Bavaria a susținut că aceeași cutie de viteze se găsește și la alte mărci, cum ar fi Audi sau Alfa Romeo, suspiciunile de favoritism au persistat.

Acuzația a fost susținută de faptul că firma a fost singura participantă la licitație, ceea ce a intensificat speculațiile despre posibile aranjamente de culise.

„Nu știm care au fost considerentele pentru care s-a creat un astfel de caiet de sarcini, am văzut acolo să s-a menționat cutia de viteze. Această cutie de viteze este și la Audi, se află și pe niște modele de Alfa Romeo, deci nu e o problemă”, transmitea firma.

La rândul său, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a susținut că specificațiile din caietul de sarcini datează din 2018 și sunt aliniate standardelor europene.

DNA a anunțat că a clasat dosarul încă din luna octombrie

Acum însă, Direcția Națională Anticorupție a transmis un răspuns către Europa Liberă, în care a precizat că a clasat încă din luna octombrie dosarul privind achiziția de mașini BMW pentru Poliția Română.

„La solicitarea dvs. din data de 08 noiembrie 2023, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă transmită că, la data de 16 octombrie 2023, în dosarul la care faceți referire a fost dispusă soluția clasării”, se arată în comunicatul DNA.

În acest moment, doar parchetul Uniunii Europene mai cercetează contractul de achiziție, potrivit unui răspuns furnizat sursei citate chiar de către Poliția Română în primăvara acestui an.

De asemenea, până la momentul actual, USR nu a oferit o poziție oficială publică pe subiectul clasării dosarului.