Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că 15 persoane au fost condamnate definitiv în cursul lunii trecute, acestea fiind inculpate în dosare de corupție. De asemenea, DNA mai spune că pedepsele se încadrează între 9 ani și 4 luni de închisoare.
DNA a condamnat definitiv 15 persoane în luna iulie 2022. Acestea erau inculpate în dosare de corupție
În cursul zilei de marți, 22 august, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a trimis un comunicat de presă prin care informează că, în luna iulie a acestui an, au fost condamnați definitiv 15 inculpați în dosare de corupție.
„În luna iulie, în dosarele de corupţie instrumentate de DNA au fost condamnaţi 15 inculpaţi prin 14 hotărâri judecătoreşti definitive, pentru infracţiuni de luare şi dare de mită, trafic de influenţă, şantaj, abuz în serviciu, fraudarea fondurilor europene, printre cei condamnaţi definitiv aflându-se un vicepreşedinte de consiliu judeţean, un preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, un rector şi un prorector al Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’, un director al unei Agenţii Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, un specialist din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, un primar de comună”, arată Direcția Națională Anticorupție (DNA).
În comunicatul de presă anterior menționat se mai arată că pedepsele impuse de judecători variază între 9 ani și 4 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere.
DNA a pus sub control judiciar un căpitan SRI
Căpitanul SRI Popescu Bogdan a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influență, arată Direcția Națională Anticorupție într-un comunicat de presă.
Procurorii militari din DNA arată că acesta i-ar fi cerut unei persoane sume de 2.500 de euro, lăsând impresia că are influență asupra mai multor funcționari din cadrul SRI cu scopul ca aceștia să nu își îndeplinească un anumit act cu privire la persoana în cauză.
„Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 20 august 2022, față de inculpatul Popescu Bogdan, ofițer în cadrul Serviciului Român de Informații (S.R.I) – Direcția Regională de Informații Dobrogea, cu gradul de căpitan, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență”, potrivit unui comunicat de presă.
Inculpatul trebuie să respecte mai multe obligații
Procurorii militari spun că inculpatul a primit suma de bani anterior menționată la data de 19 august 2022. De asemenea, în comunicatul de presă se mai arată că acesta trebuie să respecte o serie de obligațiuni pe perioada cât se află sub control judiciar.
„La data de 19.08.2022, inculpatul Popescu Bogdan a primit suma de 2.500 euro în scopul anterior menționat, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Popescu Bogdan trebuie să respecte o serie de obligații între care să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat, să se prezinte la Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, să nu ia legătura, direct sau indirect, și să nu comunice pe nicio cale cu persoane menționate în ordonanță. Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpatului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, se mai arată în comunicat.