DNA a deschis un dosar de corupție pentru podul prăbușit în Neamț! A început urmărirea penală în rem
Direcția Națională Anticorupție din Bacău a deschis un dosar de corupție cu privire la podul care s-a prăbușit recent în județul Neamț. Faptele de corupție menționate în dosar au legătură cu împrejurările în care podul a fost reabilitat, modernizat ți consolidat. De asemenea, sunt luate în considerare și împrejurimile în care s-a redeschis circulația rutieră pe acest pod care s-a prăbușit.
„Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanţi ai mass-media, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele. La Serviciul teritorial Bacău – Direcţia Naţională Anticorupţie s-a înregistrat la data de 09.06.2022 un dosar penal referitor la împrejurările în care s-a reabilitat, modernizat şi consolidat, precum şi împrejurările în care s-a redeschis circulaţia rutieră pe podul de la Luţca, judeţul Neamţ, de peste râul Siret. În acest moment a fost începută doar urmărirea penală in rem (faţă de faptă), cu privire la suspiciunea de comitere a unor infracţiuni asimilate celor de corupţie”, anunță DNA.
Podul s-a prăbușit în cursul zilei de joi
Podul de pe drumul județean de la Luțca (comuna Sagna, județul Neamț) s-a prăbușit brusc în jurul orei 14:15. La momentul prăbușirii, pe pod se aflau un camion și o dubiță. Conform ISU Neamț, șoferul camionului a fost rănit.
Acest pod a fost inaugurat în noiembrie 2021, dupa ce au fost finalizate complet lucrările care au costat milioane de euro și au durat peste un an de zile, potrivit TV Neamț.
Potrivit sursei citate, pe perioada lucrărilor, Ionel Arsene făcea vizite săpămânale și ședințe foto pe șantier, afirmând mereu că podul respectiv este una cele mai importante investiții făcute de către Consiliul Județean Neamț.
„Dragi nemţeni, vă garantez că zeci de ani podul de la Luţca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanţii la trafic! Zilele trecute, s-a făcut testul de rezistenţă pe pod şi avem garanţia că rezistă unei greutăţi de 340 de tone, dispusă după o anumită schemă de încărcare, dar, analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură. Măsurătorile, realizate sub acţiunea sarcinilor statice şi dinamice, au dus la concluzia că podul şi structura consolidată în ansamblu, prin folosirea fibrelor de carbon şi a materialelor speciale, au avut un comportament normal şi acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Judeţean Neamţ poate fi folosit în condiţii de siguranţă”, scria Ionel Arsene în noiembrie 2021, într-un mesaj pe Facebook.
Podul nu putea fi dat în folosință
La scurt timp după ce podul s-a prăbușit, Ministerul Dezvoltării a anunțat că acest pod a fost nefinalizat și că nu putea fi dat în folosință.
”Lucrările la acest pod nu sunt finalizate şi recepţionate, aşadar, obiectivul nu putea fi dat în folosinţă”, susţine Ministerul Dezvoltării