Exploziile din Crevedia, noi informații date publicității de anchetatori. Potrivit unor surse apropiate anchetei, în acest moment, procurorii DNA (Direcția Națională Anticorupție) ar ridica documente relevante de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dâmbovița.
Exploziile din Crevedia, ancheta este „in rem”
Exploziile din Crevedia, ancheta continuă! Miercuri dimineață, pe data de 30 august, procurorii DNA-Secția militară ar urma să preia anumite documente relevante de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dâmbovița.
Documentele ar avea legătură cu controalele efectuate de-a lungul timpului la stația GPL din Crevedia, potrivit G4media.
În acest punct, ancheta se află „in rem”, ceea ce înseamnă că aceasta nu vizează persoane, ci fapte.
ISU Dâmbovița, măsuri insuficiente
Potrivit unor surse judiciare, ISU Dâmbovița trebuia să ia măsuri suplimentare în anul 2020. La acea vreme instituția ridicase autorizația de securitate la incendiu. Măsurile complementare care trebuiau luate ar fi constat în sigilarea depozitului de către pompieri. ISU ar fi avut datoria de a se asigura că depozitul este închis efectiv, nu doar pe baza documentelor.
Pe de altă parte, reprezentanții ISU au precizat că instituția nu avea competența de a bloca funcționarea acestuia.
„Desfășurarea de activități în domeniul GPL, altele decât cele menționate anterior, nu se supun regimului de autorizare privind securitatea la incendiu exercitat de instituția noastră”, se arată în explicațiile ISU.
În ancheta DNA nu există o persoană cu calitate de suspect
Direcția Națională Anticorupție a făcut luni, 28 august, o informare cu privire la faptul că s-a sesizat din oficiu în acest caz. Direcția preciza că a deschis două dosare care se referă la autorizațiile primite pentru stația GPL de la Crevedia.
În prezent, dosarele sunt „in rem”, ceea ce înseamnă că nicio persoană nu are calitatea de suspect.
DNA vizează culpa anumitor funcționari publici care ar fi săvârșit infracțiuni de abuz în serviciu. Aceștia ar fi obținut avantaje ilicite pentru ei sau pentru alte persoane. Aceste acuzații sunt legate de procesul de autorizare a stației de gaze petroliere lichefiate (GPL) din localitatea Crevedia.
Investigațiile judiciare au ca scop clarificarea acestor presupuse infracțiuni și determinarea răspunderii legale a persoanelor implicate în procesul de autorizare și în presupusele acțiuni ilegale asociate.
Potrivit G4Media, unul dintre dosare i-ar viza pe angajații ISU care au făcut controlul la stația GPL în 2020.
Procurorii DNA vor apela la ajutorul mai multor instituții pentru obținerea de documente. Printre acestea amintim: ISU, primărie, prefectură, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), Registrul Comerțului.