Update:

Primarul Mihai Chirica a declarat, după descinderile DNA la Primăria Iași, că instituția a oferit procurorilor tot sprijinul și documentele solicitate.

Verificările vizează transferul de păcură către Republica Moldova și achiziția de cărbune pentru CET Iași. Chirica a subliniat că, având în vedere valoarea mare a contractelor, este firesc ca acestea să fie supuse verificărilor, exprimându-și deschiderea pentru clarificarea oricăror nelămuriri.

„Am avut o corespondenţă cu DNA atât pe tema transferului de păcură către Republica Moldova, cât şi pe subiectul achiziţiei de cărbune necesar funcţionării CET Iaşi, documente care au fost transmise atunci când ne-au fost solicitate. Astăzi au cerut să verifice toate documentele, presupunem că este o procedură proprie, şi, aşa cum e şi firesc, le-am dat tot concursul şi i-am asigurat pe procurori de toată deschiderea şi colaborarea Primăriei. Fiind vorba de contracte cu valoare foarte mare, este normal ca acestea să fie verificate şi de către DNA, iar noi le stăm la dispoziţie. Consider că toate instituţiile trebuie să îşi facă datoria şi consider firească verificarea tuturor documentelor, astfel încât orice nelămurire să fie clarificată”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Știrea inițială:

Descinderi ale DNA la Primăria Iași

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat, marți dimineață, descinderi la Primăria Municipiului Iași, într-un dosar care îl vizează pe primarul Mihai Chirica.

Acesta ar fi achiziționat, în 2022, tone de cărbune de la furnizorul Vitol, plătind un preț considerat exagerat, de aproximativ 414 dolari pe tonă, un cost de cinci ori mai mare decât valoarea de piață.

Potrivit surselor citate de BZI, aceste acuzații ar putea implica o fraudă de proporții, cu un prejudiciu estimat la aproximativ 71 milioane de euro.

În cadrul unui contract semnat cu Vitol, Primăria Iași ar fi achiziționat 140.000 de tone de cărbune. În prima fază a tranzacției, municipalitatea a plătit un avans de 16 milioane de euro, iar ulterior o sumă suplimentară de 33 de milioane de euro pentru 80.000 de tone de cărbune, însă, în ciuda acestor plăți, primarul nu deține documente care să ateste proveniența reală a mărfii.

Mihai Chirica
SURSĂ FOTO: Inquam Photos, Liviu Chirica

Cărbunele nu a fost livrat niciodată

Mai mult, se pare că 500.000 de dolari au fost plătiți de Primărie pentru livrarea cărbunelui, însă acesta nu a fost livrat niciodată. În plus, Mihai Chirica ar fi achitat și certificate CO2 în valoare de 22 milioane de euro, pentru a compensa emisiile de poluare generate de utilizarea cărbunelui.

În dosar ar fi vizat și Alin Aivănoaei, directorul Termo Service SA, o companie de utilități publice din Iași, care ar fi fost implicată în gestionarea acestor achiziții. De asemenea, sursele menționează că DNA ar urma să ridice documente care să ajute la clarificarea circumstanțelor în care a fost realizată tranzacția, fiind vorba despre o „combinație” între autoritățile locale și furnizorii de cărbune.

carbune
SURSA FOTO: Dreamstime

DNA nu a oferit un punct de vedere oficial

Acțiunea procurorilor DNA se desfășoară cu discreție, fără intervenția forțelor de ordine precum mascați sau jandarmi, iar la Primăria Iași nu au fost observate semne evidente de percheziții de amploare.

Până în prezent, DNA nu a oferit un punct de vedere oficial cu privire la anchetă.

Totuși, sursele indică faptul că această acțiune ar putea fi doar începutul unor investigații mai extinse care vor viza în continuare modul în care au fost realizate aceste achiziții, având în vedere dimensiunile prejudiciului și posibilele implicări ale altor persoane.