Întrebată dacă a constatat în ultimul an o îmbunătăţire în ceea ce priveşte recuperarea prejudiciilor în dosarele instrumentate de DNA, Kovesi a răspuns: "Da, categoric. Aş reaminti, am şi prezentat la bilanţul activităţii pe 2015, că atunci suma indisponibilizată de DNA a fost de jumătate de miliard de euro, respectiv 500 milioane de euro, iar în acest an indisponibilizările sunt în cuantum de 640 milioane de euro. Deci, o creştere cred cu 40%, dacă nu mă înşel". 

Șefa DNA a făcut referire și la bugetul instituției pe anul în curs.

"În discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Justiţiei, acesta a promis că nu vor fi tăieri în bugetul DNA. Suma pe care noi o vom solicita este în jur de 40 de milioane de euro, o creştere cu aproximativ 8 milioane de euro faţă de anul trecut, care se datorează măririi schemei de personal, şi este important să spun că 80% din bugetul pe care DNA îl are la dispoziţie îl reprezintă cheltuielile de personal, salarii şi alte cheltuieli legate de personal", a afirmat Kovesi. 

Aceasta a adăugat că restul de 80% îl reprezintă "cheltuieli operative şi alte cheltuieli care sunt necesare în activitate". 

Kovesi consideră că numărul procurorilor de care dispune DNA este mic comparative cu volumul de lucru.

"Numărul de procurori în DNA a rămas acelaşi, sesizările pe care noi le-am primit şi plângerile au crescut. Deci, în cursul anului trecut, DNA a trebuit să instrumenteze un număr de 12.000 de dosare, care au fost repartizate la aproximativ 100 de procurori", a spus Laura Codruța Kovesi. 

"În jur de 5.000 de dosare au rămas în lucru, dar la bilanţul activităţii pe acest an vom prezenta exact cifrele, vom prezenta câte dosare au fost soluţionate, termenele în care s-au soluţionat. Din estimările noastre, în jur de 5.000-6.000 de dosare au rămas în lucru", completat șefa DNA. 

Ea se așteaptă la noi modificări legislative în viitorul apropiat.

"Faţă de multiplele discuţii care sunt în spaţiul public, ne aşteptăm la tot felul de modificări, pentru că sunt foarte multe afirmaţii, inclusiv ale ministrului Justiţiei, în care a precizat că se vor modifica Codul penal, Codul de procedură penală, precum şi alte legi speciale", a menționat Kovesi.

"Deci, o să vedem ce proiecte şi ce modificări se vor face. Ceea ce este însă foarte important, şi sper ca ministrul Justiţiei să-şi ţină promisiunea, ca aceste modificări să se facă cu consultarea sistemului judiciar. Şi atunci când se modifică legi pe care noi le aplicăm, pe care noi le implementăm sau care ne afectează activitatea, să fim consultaţi şi să putem face puncte de vedere. Să nu păţim, aşa cum s-a întâmplat uneori în Parlament, să ne trezim cu diverse proiecte de legi pe ordinea de zi, fără a putea să facem o evaluare asupra acestor modificări", a arătat șefa DNA. 

AGERPRES