Un șef de serviciu de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău și un economist din aceeași instituție au fost reținuți pentru 24 de ore de către procurorii DNA. Asupra lor planează acuzația de luare de mită.
Este vorba de Dragoș-Constantin Alexa, responsabilul Serviciului Tehnic, Administrativ și de Aprovizionare. Alături de el mai este vizat și Doru-Ion Pralea, economist în cadrul aceleiași unități medicale.
Mită pentru desfășurarea unui contract
Cei doi sunt implicați într-un caz în care li se impută solicitarea unei sume de 20.000 de lei. Banii au fost ceruți de la un om de afaceri. Intenția acestora a fost de a-l avantaja în desfășurarea unui contract.
Potrivit reprezentanților DNA, cei doi au fost reținuți în cadrul anchetei care vizează luna februarie 2024. Ancheta este legată de un contract de execuție privind lucrări Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău. Este vorba de lucrări de întreținere și igienizare la subsolul și blocul alimentar al Spitalului.
În schimbul sumei cerute, cei doi angajați ar fi primit câte 1.000 de euro. Acesta reprezenta o primă tranșă din banii inițial pretinși. Suma totală se ridica la 20.000 de lei.
Acuzațiile aduse de DNA
Procurorii DNA susțin că aceste sume au fost cerute și primite pentru a favoriza interesele omului de afaceri. El era favorizat în semnarea unui act adițional la contract, în eliberarea procesului verbal de recepție a lucrărilor și pentru a asigura achitarea rapidă a facturilor aferente serviciilor prestate.
Ancheta a condus la instituirea unui sechestru asigurator pentru confiscarea întregii sume de bani implicate în infracțiunea de corupție. Cei doi angajați ai spitalului urmează să fie prezentați vineri în fața Tribunalului Bacău. DNA va veni cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
În plus, au avut loc patru percheziții în Bacău. Verificările au loc la sediul unei instituții publice și la domiciliile unor persoane fizice, în cadrul acțiunilor desfășurate de anchetatori.
Arestări în cadrul Autorității Vamale Române
Informații explozive au ieșit la iveală, anterior, și în urma arestărilor efectuate de DNA în cadrul Autorității Vamale Române.
Vameșii implicați în acte de corupție ridicau taxe ilegale pentru mărfuri contrafăcute. Răzvan Cosmin Stamatescu, unul dintre cei șase vameși de la Autoritatea Vamală Română reținuți pentru corupție pentru o perioadă de 30 de zile, se află în centrul unor acuzații grave.
Stamatescu aduna ilegal bani de la subordonații săi, inspectori vamali, și de la comercianții chinezi din zona Dragonul Roșu. În afara sumelor primite de la subordonații săi, acesta beneficia și de câte 1.000 de euro pentru fiecare dintre cele 25 de camioane încărcate cu gaz freon, care au intrat ilegal în țară, de la un antreprenor turc.
Cu toate acestea, vameșul impunea o taxă de zece ori mai mare pentru fiecare camion care transporta în țară haine și parfumuri contrafăcute.
Mai mult, Stamatescu furniza informații sensibile despre anchetele în curs desfășurate de procurori către evazioniștii protejați la cel mai înalt nivel de funcționari din ANAF și Ministerul Finanțelor, inclusiv către afaceristul Cătălin Bucura, conform defapt.ro.