La ultimul termen al procesului, desfăşurat luni, procurorul de şedinţă a solicitat magistraţilor ca lui Orban să i se aplice o pedeapsă cu executare, orientată spre mediu, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.
Procurorul a arătat că Orban a acţionat cu intenţie directă şi şi-a folosit influenţa politică pentru a obţine bani în campania electorală.
"Contribuţiile pentru campania electorală se depun în conturile special deschise cu acest scop, însă inculpatul nu a respectat termenii legali. Inculpatul a precizat că este în politică din anii '90, iar din 1993 a avut funcţii de conducere în cadrul partidului, deci nu poate susţine că nu cunoştea prevederile legale. Pentru finanţarea în cadrul televiziunilor, suma totală era de 60.000 de lei. Solicitarea inculpatului pentru i se acorda suma de 50.000 euro pentru a se promova în timpul campaniei la două posturi de televiziune a fost făcută prin prisma poziţiei politice", a spus procurorul.
De cealaltă parte, Ludovic Orban a declarat în sala de judecată că nu a săvârşit infracţiunea de care este acuzat şi a solicitat să fie achitat.
"Afirm din capul locului că nu am săvârşit această infracţiune. Nu am pus nicio presiune asupra sa, nu mi-am folosit funcţia de vicepreşedinte al PNL. Între noi nu exista un raport ierarhic. În faţa instanţei, Urdăreanu a arătat că nu a fost o cerere, ci o prezentare a unei utilităţi publice. Am vorbit de pe poziţia oamenilor care se ştiu de 10 ani şi de pe poziţia de candidat la Primăria Capitalei. Am recunoscut că, în momentul în care i-am pus întrebarea: 'te gândeşti dacă poţi să-mi dai şi mie un şut un fund', la finalul discuţiei a zis că discutăm peste o săptămână. Ne-am văzut peste trei săptămâni. Nu a fost iniţiativa mea să ne vedem. Avea informaţie şi expertiză pentru Primăria Capitalei. Nu am ajuns la discuţia despre bani din iniţiativa mea. El a adus în discuţie banii. Nu înţeleg de unde Urdăreanu şi Parchetul au scos 50.000 de euro. Poate m-am gândit la 50 de milioane de euro. El m-a întrebat dacă îi vreau cash. Nicăieri în stenograme nu rezultă că eu aş fi avut intenţia să beneficiez de aceşti bani ilegal. DNA a încercat să spună că banii erau pentru domnul Guşă şi domnul Oancea. Cei doi au dat declaraţii la solicitarea DNA, nu a mea. În acea perioadă, am discutat şi cu alţi reprezentanţi ai mass-media. Era vorba de oferta de publicitate pentru site-ul B1 TV. Vă spun cu mâna pe Biblie că nu am vrut niciun moment să beneficiez de o finanţare ilegală. Vă cer să-mi faceţi dreptate, să restabiliţi adevărul şi să constataţi că sunt nevinovat", a spus Orban la proces.
Judecătorii au anunţat că vor da sentinţa pe data de 31 ianuarie.
Ludovic Orban a fost trimis în judecată de DNA în luna mai 2016, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.
Potrivit DNA, la data de 1 martie 2016, Orban l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală la alegerile locale din vara anului 2016, în care acesta fusese nominalizat de PNL să candideze la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.
Astfel, în martie 2016, Urdăreanu s-a întâlnit cu Orban la domiciliul celui dintâi, ocazie cu care fostul deputat i-a comunicat că are nevoie de 50.000 de euro în numerar, pentru a-i folosi în vederea promovării imaginii sale ca şi candidat la Primăria Capitalei, iar banii erau ceruţi în numerar "tocmai fiindcă erau… pentru posturi TV".
"Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri că el pretinde puţin că nu mai e cum era pe vremuri. (…) Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri să se gândească dacă poate să dea banii: 'te gândeşti dacă poţi sau îmi dai un şut în fund'. Ludovic Orban i-a spus că nu vrea nimic de la partid", se arată în rechizitoriul DNA.
Pe 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, Orban i-a pretins lui Urdăreanu suma de 50.000 euro în numerar, arătând că are un buget de campanie limitat şi că doreşte "să aibă canale deschise' pe anumite posturi de televiziune, au susţinut procurorii.
AGERPRES