Permisul de conducere. Polițiștii au interzis. Nu e legal să faci asta în România

permise

permis auto

Este interzis în România! Direcția Națională Anticorupție efectuează percheziții în șapte locații din țară într-un dosar în care un polițist este acuzat de această faptă. Iată despre ce este vorba.

Șeful Poliției Satu Mare, suspectat că ar fi intervenit pentru restituirea permisului auto unei persoane

Direcția Națională Anticorupție desfășoară percheziții în șapte locații din Maramureș și Satu Mare într-un dosar în care șeful Poliției Satu Mare este suspectat că ar fi intervenit pentru restituirea permisului auto unei persoane.

Potrivit surselor G4Media, șeful Poliției Rutiere Satu Mare este cercetat pentru abuz în legătură cu gestionarea unui caz de regim rutier, în special în ceea ce privește reținerea și restituirea permisului de conducere.

Într-un comunicat de presă, DNA anunță că procurorii Serviciului Teritorial Cluj „efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și fals informatic, în cursul anului 2024, de către funcționari publici”.

DNA Cluj a efectuat „percheziții domiciliare în 7 locații situate pe raza județelor Maramureș și Satu Mare, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice”.

Procurorii DNA beneficiază de suportul Direcției Generale Anticorupție.

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Când se dă înapoi permisul auto

Amintim că șoferii din România vor fi monitorizați în timp ce își vor da probele de urină pentru analiza toxicologică, conform noilor reglementări anunțate de Ministerul Sănătății. Ministerul a publicat pentru consultare publică un proiect de hotărâre de Guvern referitor la procedurile de colectare, depozitare și transport al probelor biologice, cu scopul de a determina concentrația de alcool în sânge și prezența substanțelor psihoactive în organism.

Conform noilor reglementări, permisul auto va fi restituit după expirarea termenului de 72 de ore prin servicii de curierat sau poștale, dar doar începând cu a patra zi de la recoltarea probelor biologice, dacă Institutul Național de Medicină Legală (INML) nu a finalizat analiza toxicologică.

Dacă șoferul alege să ridice personal permisul, acesta trebuie să specifice unitatea de poliție de la care dorește să-l ridice. Permisul va fi trimis la acea unitate prin curierat sau poștă de către structura care a efectuat retragerea acestuia.

Noile norme aduc detalii suplimentare despre recoltarea probelor biologice pentru analiza toxicologică, incluzând:

  • Unități medicale autorizate

Recoltarea mostrelor biologice va avea loc în spitale publice dotate cu unități de primire a urgențelor, compartimente de primire a urgențelor, camere de gardă sau centre de permanență. Mai multe puteți afla aici.