Direcția Națională Anticorupție a anunțat că peste 30 de inculpați au fost condamnați definitiv în luna aprilie de instanțele de judecată în dosarele instrumentate de procurorii anticorupție.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) informează că în luna aprilie, în dosarele instrumentate de procurorii anticorupţie, au fost condamnaţi 33 de inculpaţi prin 17 hotărâri judecătoreşti definitive, pentru infracţiuni de luare şi dare de mită, trafic de influenţă, fraudarea fondurilor europene.
Pedepse între 6 ani închisoare şi 20.000 lei amendă penală
Printre cei condamnaţi definitiv se află trei foşti directori de la Opera Naţională Bucureşti, doi medici, 5 poliţişti (dintre care un ofiţer), un primar.
Pedepsele dispuse de judecători faţă de cei 33 de inculpaţi variază între 6 ani închisoare şi 20.000 lei amendă penală.
Având în vedere că, în multe cazuri, între pronunţarea deciziilor, motivarea acestora şi transmiterea acestor decizii de către instanţele de judecată, în format electronic, se înregistrează o anumită diferenţă de timp, DNA a decis publicarea unor informări cu privire la soluţiile de condamnare definitive, la momentul pronunţării acestora, sub formă de comunicate de presă.
Peste 80 de inculpați, condamnaţi definitiv în luna martie
De asemenea, amintim că, în luna martie DNA a informat că au fost condamnaţi definitiv 86 de inculpaţi în dosare de corupţie.
„În luna martie, în dosarele de corupţie instrumentate de DNA au fost condamnaţi 86 de inculpaţi prin 39 hotărâri judecătoreşti definitive, pentru infracţiuni de luare şi dare de mită, trafic de influenţă, fraudarea fondurilor europene. Între persoanele condamnate definitiv se află un medic şi alte 44 persoane într-un dosar ce privea infracţiunea de luare/dare de mită pentru pensii de invaliditate Cluj, dar şi mai mulţi funcţionari publici ( poliţie, primărie, vamă, etc.)”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Potrivit sursei citate, pedepsele dispuse de judecători faţă de cei 86 variază între 7 ani, 8 luni, 496 zile şi 15.000 lei amendă penală.
Peste 90 de dosare privind pandemia, în atenția DNA
Pe de altă parte, modul în care autorităţile au gestionat pandemia în România şi contractele care au fost semnate în acea perioadă au intrat în atenția DNA. Crin Bologa, procurorul-şef al DNA, a anunţat recent că sunt în lucru „90 sau 93” de dosare care au legătură cu pandemia de COVID-19. În unele dintre aceste dosare, s-au dat deja sentinţe, în timp ce în altele inculpaţii au încheiat acord de recunoaştere, a mai explicat şeful DNA, în cadrul emisiunii „Insider Politic” de la Prima TV.
„Legat de pandemie, în prezent, avem în lucru 90 sau 93 de dosare, din care avem 73 de suspecţi şi 51 de inculpaţi. De ce ştiu? Pentru că am dat o circulară la toţi colegii din DNA şi în fiecare zi se raportează la cabinetul procurorului şef situaţia dosarelor legate de pandemie şi în fiecare zi ştim când se clasează un dosar, când se finalizează rechizitoriu, când se pun sub acuzare persoane”, a indicat şeful DNA.