Procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Radu Frîncu, la data faptelor președinte al Directoratului SC CARE România SA, societate de asigurări în cadrul Eximbank SA - bancă cu capital majoritar de stat, pentru abuz în serviciu și uz de fals, ambele în formă continuată.
În dosar, a mai fost deferit justiției Constantin-Marius Banu, la data faptelor membru al Directoratului SC CARE România SA, societate cu activitate pe piața asigurărilor, finanțată de acționarul majoritar Eximbank, bancă cu capital majoritar de stat.
"În perioada exercitării mandatului de președinte al Directoratului CARE — EXIM România, respectiv 19 mai 2010 — 8 iulie 2013, Radu Frîncu a abuzat de prerogativele funcției sale și a folosit ilegal fondurile Companiei CARE — EXIM România (cu capital majoritar de stat), bani în valoare totală de aproximativ 770.000 lei (respectiv peste 47.000 euro). Suma respectivă reprezintă totalul cheltuielilor făcute de inculpat în interes personal, beneficiare fiind și alte persoane care nu aveau raporturi de muncă cu CARE — EXIM România. Similar, Marius Banu, membru al Directoratului aceleiași companii, a folosit în mod ilegal aproximativ 166.000 lei provenind din fondurile companiei", se arată într-un comunicat al DNA.
Procurorii susțin că cei doi au decontat din banii companiei cheltuieli cu sejururi petrecute de ei, de familiile lor și de apropiați ai lor în străinătate, în destinații cum ar fi Spania (Ibiza, Valencia), Franța (Cannes), Monaco, Disneyland-Paris, Ischgl și Kaprun — Austria, San Benedetto del Tronto — Italia, achiziții de anvelope noi pentru autoturismele personale, călătorii cu avionul, închirieri de autoturisme de lux în străinătate, bilete de feribot, achiziții de produse de lux din banii companiei (ceasuri de marcă și telefoane, genți, brățări, pantofi, accesorii, televizor, servicii de consultanță de imagine și articole de îmbrăcăminte de la case de modă din Milano, articole de pescuit, parfumuri).
"Pentru justificarea deconturilor, inculpații au utilizat facturi fiscale falsificate, precum și facturi care nu corespundeau, nu reflectă realitatea, astfel încât să nu fie depistate persoanele care au beneficiat de serviciile trecute în acestea sau pentru a ascunde destinația ori natura serviciilor facturate. Într-un context separat, contrar dispozițiilor hotărârilor Consiliului Director, Radu Frîncu a expus societatea CARE — EXIM SA la riscuri majore prin încheierea unor polițe de asigurare în numele și pe seama societății, cu încălcarea prevederilor hotărârilor AGA și CA", precizează DNA.
Potrivit sursei citate, el a asumat riscuri de 60 milioane de euro, în condițiile în care avea mandate numai pentru riscuri de cel mult 2,5 milioane euro.
"Ca urmare, o mare parte din primele de asigurare au fost încasate de către brokeri din Italia, ca urmare a încheierii polițelor de către inculpatul Frîncu, prime ce nu au mai fost virate în conturile Companiei CARE România SA, fapt constatat tot după demiterea inculpatului. Inculpatul nu a înregistrat polițele în evidențele companiei CARE România sau dacă le-a înregistrat, primele de asigurare nu au fost plătite la termenul stabilit în contract. În acest fel a fost creat un folos în mod nejustificat brokerilor din Italia în valoare de peste un milion euro, prin încheierea celor 14 polițe de asigurare, bani neîncasați de către CARE — EXIM SA", au constatat anchetatorii.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător până la concurența sumei de peste un milion lei, asupra bunurilor imobile și mobile, proprietatea lui Radu Frîncu și poprirea asupra sumelor de bani aflate în conturi bancare deținute de acesta.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
AGERPRES