E obligatoriu! Toți românii care au cont bancar trebuie să știe. Riști să rămâi fără bani pe card în câteva secunde. Infractorii cibernetici continuă campaniile frauduloase în mediul online, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).
Atenție la mesajele pe care le primiți! Hoții mint că sunt curieri sau poștași
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat marți, 21 februarie 2023, că infractorii cibernetici continuă campaniile frauduloase în mediul online. În prezent, hoții se folosesc de identitatea vizuală a unor servicii de curierat, precum imaginea Poștei Române, pentru a păcăli oamenii.
„Infractorii cibernetici continuă campaniile frauduloase în mediul online care se folosesc de identitatea vizuală a unor servicii de curierat. Dacă în această perioadă așteptați o livrare, ori dacă primiți o notificare despre sosirea unui colet pe care nu l-ați comandat, echipa DNSC vă recomandă să…
Fiți vigilenți și analizați cu atenție informațiile primite, înainte de a face o acțiune ce ar putea duce la infectarea dispozitivului sau la pierderea unor date sensibile.
Evitați accesarea link-urilor sau atașamentelor din mesaje nesolicitate venite din surse necunoscute.
Nu accesați link-ul sau atașamentul, doar din curiozitate, dacă știți că nu urmează să primiți un colet. Puteți face o verificare suplimentară contactând compania pe un canal de comunicare diferit, utilizând informațiile de la secțiunea CONTACT de site-ul lor oficial.
Evitați furnizarea de date personale, date financiare sau date de autentificare după redirecționarea pe astfel de site-uri și verificați mereu în browser-ul de internet că sunteți pe un canal de comunicare oficial! Spre exemplu, acest site de #phishing are o denumire extrem de apropiată de Compania Naţională Poşta Română (post-romana[.]web[.]app), ceea ce ar putea duce în eroare potențialele victime care citesc în grabă adresa site-ului pe care sunt redirecționați.
Analizați cu atenție corectitudinea gramaticală și de exprimare a textului în limba română! Uneori apar greșeli ce pot fi indicii ale unei capcane. Spre exemplu, în acest caz atacatorii au tradus greșit ‘adresa’ (‘abordare’), iar la secțiunea dedicată codului poștal apare varianta la plural – ‘codurile poștale’.
Verificați mereu adresa expeditorului din sursa mesajului primit. De multe ori atacatorii maschează numele real”, a fost mesajul postat pe pagina oficială de Facebook a Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).
Atenție la postările despre bani și investiții! Majoritatea sunt postări false
Din cauza timpurilor pe care le trăim acum, majoritatea oamenilor sunt ușor de tentat de mesajele care le spun că pot face mulți bani în scurt timp. Din păcate, aceste mesaje nu sunt reale, iar oamenii ajung să fie păcăliți. De aceea, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a atras atenția oamenilor cu privire la pericolul reprezentat de postările capcană de pe rețelele sociale. care promovează oportunități false de investiție sau de câștig rapid.
„Atenție la postările de pe rețelele de social media care promovează false oportunități de investiție sau câștig rapid. Odată ce accesează link-ul promovat, utilizatorii sunt redirecționați către pe site-uri de phishing care copiază identitatea vizuală a unor instituții de presă din România”, este avertismentul DNSC-ului.
Potrivit sursei citate anterior, site-urile de acest fel sunt controlate de infractori cibernetici, iar datele care sunt introduse pe aceste site-uri ajung în posesia lor. În acest context, DNSC a venit cu mai multe recomandări pentru oameni:
- analizați cu atenție informațiile culese din mediul online;
- verificați mereu sursa informației precum și adresa site-urilor pe care le vizitați, înainte de a acționa;
- dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată, atunci probabil este o capcană;
- atenție la apelurile sau mesajele care vă îndeamnă să faceți anumite acțiuni online precum furnizarea de date, abonarea la anumite servicii sau deschiderea unor conturi noi;
- raportați astfel de postări, precum și paginile de social media care le promovează pentru fraudă (scam);